Digitalizacija u finansiranju zdravstvene zaštite

Mali: Ukupna izdvajanja za zdravstvo u 2023. biće 490 milijardi dinara

InvesticijeSrbijaZdravlje

28.1.2023 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Mali: Ukupna izdvajanja za zdravstvo u 2023. biće 490 milijardi dinara Mali: Ukupna izdvajanja za zdravstvo u 2023. biće 490 milijardi dinara
Naše zdravstvo mora da ide u korak sa digitalizacijom, a direktori zdravstvenih ustanova moraju da pokažu odgovornost prema svakom dinaru koji ulažemo u zdravstvo.... Mali: Ukupna izdvajanja za zdravstvo u 2023. biće 490 milijardi dinara

Naše zdravstvo mora da ide u korak sa digitalizacijom, a direktori zdravstvenih ustanova moraju da pokažu odgovornost prema svakom dinaru koji ulažemo u zdravstvo. Zato smo uveli centralizovane javne nabavke, robno-materijalno knjigovodstvo i sistem e-recept. Želimo da uvedemo red u finansiranje u zdravstvu, kao što smo uveli na nivou cele države, rekao je potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali na panelu „Digitalizacija u finansiranju zdravstvene zaštite“ koji su organizovali Ministarstvo finansija i RFZO.

Ministar je podsetio da su Ministarstvo finansija i RFZO 2020. godine započeli digitalizaciju finansijskih procesa u našem zdravstvenom sistemu. To podrazumeva uvođenje više sistema, među kojima SAP (glavna finansijska knjiga i plaćanje u RFZO), „Portal finansija“, koji je vezan za centralizovane javne nabavke, ugovaranje, trebovanje, utroške i zalihe, UniOut (automatska kontrola faktura u RFZO, preuzetih sa SEF-a uz knjiženje u SAP) i sistem eRecept (koji, pored ostalog, omogućava vremensko doziranje terapije pri propisivanju lekova na recept), navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar se priseća perioda pre uvođenja centralizovanog sistema za javne nabavke u zdravstvu.

Nakon sedam meseci analize došli smo do podatka da je moguće napraviti uštede od čak 18 odsto u odnosu na ukupne troškove. To je 13 milijardi dinara na godišnjem nivou. Ne treba taj novac da se vraća u budžet, iskoristite ga vi za nabavku opreme, usavršavanje, zapošljavanje“, rekao je Mali i dodao da je kontrola finansija u oblasti zdravstva preko potrebna.

Ministar je kritikovao zdravstvene ustanove koje ne popisuju zalihe i nabrojao lekare koji nisu dovoljno ažurni u korišćenju sistema e-recepti. Objašnjava da uvođenje robno-materijalnog knjigovodstva daje potpunu kontrolu zaliha.

Siniša Mali / Foto: Tanjug / Vladimir Šporčić za Ministarstvo finansija

Ministar je zahvalio svim zdravstvenim radnicima na svemu što su učinili za građane, pogotovo u protekle tri godine koliko traje pandemija korona virusa. Dodao je da je cilj Vlade Srbije da zdravstvenim radnicima stvori što bolje uslove za rad i što bolji kvalitet života.

Ministar je najavio nastavak ulaganja u zdravstvo.

„Država će nastaviti sa podizanjem plata u sistemu zdravstva, nastaviće i sa daljim ulaganjiima u opremu i infrastrukturu. U ovom trenutku imamo 11 domova zdravlja koji se rekonstruišu u Srbiji, imamo kliničke centre koji se rekonstruišu i one koji se grade, stalno nabavljamo nove aparate i opremu, ali sve to je jedan aspekt priče koji mogu da sumiram u jednoj brojci. Verovali ili ne, za 2023. godinu ukupna izdvajanja za zdravstvo biće 490 milijardi dinara, odnosno 4,5 milijarde evra. Dakle, najveća ulaganja su upravo u ovoj oblasti. Godine 2019. budžet za zdravstvo je iznosio 270 milijardi dinara, a danas je skoro duplo veći“, ističe Mali.

I direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da je, od uvođenja digitalizacije u oblasti zdravstva, kao i kontrola zaliha, uveden potpuni red u tu oblast.

Ministarka zdravlja Danica Grujučić rekla je da je ovo ministarstvo formiralo novi sektor za digitalizaciju sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, Kancelarijom za IT i RFZO, te da zajedno rade na projektu centralizovanja podataka.

“Projekat je od kapitalnog značaja za državu i zdravstvo, a svi trenutni e-servisi će se objediniti u centralizvanu distribuciju podataka koja će činiti novi e-karton. Podaci će biti smešteni u data centar u Kragujevcu i biće kompletno zaštićeni. U tom smislu, svaka nova usluga, novi e-servis u perspektivi biće komponenta e-kartona. Bitno je napomenuti da, za razliku od sadašnje prakse, kompletan razvoj i održavanje će biti u vlasništvu države, odnosno resornih ministarstava i Kancelarije za IT koji će upravljati daljim razvojem e-kartona”, kaže Grujičić i najavljuje da će do kraja avgusta svaka bolnica u Srbiji imati skener.

  • GOCA BG

    28.1.2023 #1 Author

    Sap kada budu uveli nastace kolaps u zdravstvu..

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    29.1.2023 #2 Author

    Samo obećanja. Svakoga dana građani teže žive. Država dozvoljava bogatima da se dodatno bogate a građanima koji pošteno zarađuju svakodnevno dodaje namete
    Zašto stanodavci, koji dižu kirije, ne plaćaju porez.?

    Odgovori

  • VANJA

    29.1.2023 #3 Author

    Godinama se u zdravstvu nista ne menja, nadamo se da ce sa ovim nesto i promeniti!

    Odgovori

    • Lelica

      29.1.2023 #4 Author

      Daj Boze,ali tesko. Nase zdravstvo je jako lose.

      Odgovori

    • Bella

      29.1.2023 #5 Author

      Mislim da se taj sektor poprilicno zanemario

      Odgovori

  • MARKO7

    29.1.2023 #6 Author

    Pa to bih zaista bilo super za njih

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    29.1.2023 #7 Author

    Zar ovaj nije sa plagijat-diplomom?
    Njemu ne verujem ni dok ćuti…

    Odgovori

  • Moon

    29.1.2023 #8 Author

    U kovid centre ulaganje ili..?

    Odgovori

  • MADMAX

    29.1.2023 #9 Author

    Na buvljaku akcijski cenovnik za doktorate ako nekom treba.

    Odgovori

  • VILENJAK

    29.1.2023 #10 Author

    Sve su to pusta obećanja. Odlaze zaposleni iz zdravstva, liste čekanja za mnoga ispitivanja….

    Odgovori

  • COKA

    29.1.2023 #11 Author

    Mali samo prica, a zdravstvo nam je sve gore i gore

    Odgovori

  • Ika

    29.1.2023 #12 Author

    Povecajte plate u zdravstvu, da ne cveta mito

    Odgovori

  • Boba3

    29.1.2023 #13 Author

    Potrebna je reforma za ljudstvo u zdravstvu i sve ce biti bolje

    Odgovori

  • MARA

    29.1.2023 #14 Author

    Planovi, a realizacija za 10ak godina…

    Odgovori

  • LUKA

    29.1.2023 #15 Author

    E ako je Mali rekao to je to nema greske

    Odgovori

  • ZVE84

    29.1.2023 #16 Author

    Svake godine ista priča

    Odgovori

  • BOJANA

    30.1.2023 #17 Author

    Pametno ulaganje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...