makedonski premijer na Samitu evropske političke zajednice u londonu

Severna Makedonija može da bude značajan faktor za tranzit prirodnog gasa

RegionSrbijaU fokusu

18.7.2024 18:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Severna Makedonija može da bude značajan faktor za tranzit prirodnog gasa Severna Makedonija može da bude značajan faktor za tranzit prirodnog gasa
Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je danas na Samitu evropske političke zajednice kod Londona da njegova zemlja može da bude značajan faktor za tranzit... Severna Makedonija može da bude značajan faktor za tranzit prirodnog gasa

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je danas na Samitu evropske političke zajednice kod Londona da njegova zemlja može da bude značajan faktor za tranzit prirodnog  gasa u Evropi i da ubrzava izgradnju gasovoda sa Grčkom i uskoro počinje izgradnju sa Srbijom.

On je rekao da Severna Makedonija ubrzano radi u energetici, da se radi se na izgradnji interkonektora za gas i da je cilj da ima važnu ulogu u budućem tranzitu gasa iz Azerbejdžana, Katara, SAD ili drugog ka drugim zemljama Evrope, prenosi Beta.

Rekao je da će za to biti nadležno novo Ministarstvo energetike, rudarstva i mineralnih sirovina.

Mickoski je istakao da je neophodna regionalna saradnja u energetici jer sve zemlje regiona i Evrope treba da nađu alternativu ruskom gasu koji se „zloupotrebljava za politički uticaj“.

„Moramo da konsolidujemo planove i radimo zajedno, jer svi smo povezani bilo da smo članice EU ili kandidati za članstvo. Mi smo mala zemlja, nismo veliki potrošač energije, ali smo značajan deo jer svi tranzitni ugovori kroz Ukrajinu ističu do kraja godine“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Ukazao je da će jedino rešenje ostati „Južni tok“ i „Turski tok“, što podrazumeva ruski gas i da će Rusija to koristiti za politički uticaj.

„Zato moramo da pronađemo način da ruski gas zamenimo drugim“, rekao Mickoski, prenela je njegova pres služba.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.