Slađan Disić, generalni direktor kompanije Simpo, za Biznis.rs o privatizaciji, poslovanju i planovima

Simpo ne čeka potencijalne kupce već sprovodi UPPR i modernizuje proizvodnju

IntervjuPoslovanjeSrbija

6.10.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 8

Simpo ne čeka potencijalne kupce već sprovodi UPPR i modernizuje proizvodnju Simpo ne čeka potencijalne kupce već sprovodi UPPR i modernizuje proizvodnju
Proizvodnja u svim fabrikama u sistemu Simpa odvija se u kontinuitetu, poslova ima, nabavka repromaterijala je stabilizovana, cene sirovina i repromaterijala su u stanju... Simpo ne čeka potencijalne kupce već sprovodi UPPR i modernizuje proizvodnju

Proizvodnja u svim fabrikama u sistemu Simpa odvija se u kontinuitetu, poslova ima, nabavka repromaterijala je stabilizovana, cene sirovina i repromaterijala su u stanju mirovanja, a zarade zaposlenima se redovno isplaćuju, kaže za Biznis.rs generalni direktor čuvenog domaćeg proizvođača nameštaja Slađan Disić.

Kada je reč o potencijalnoj privatizaciji, ističe da će se ona odvijati u skladu sa pozitivnim propisima koji predviđaju odgovarajuće procedure, od popisa i procene imovine do raspisivanja javnog poziva.

„Normalno je da taj kompletan postupak može biti pokrenut kada ima ozbiljno zainteresovanih kupaca – ali nemamo informaciju o zainteresovanim ili potencijalnim kupcima“, rekao nam je Disić.

Iako se o mogućoj privatizaciji Simpa spekuliše gotovo dve decenije, taj proces za poznatu kompaniju iz Vranja nije odmakao dalje od spekulacija da li bi bolji bio tender, dokapitalizacija ili pronalazak strateškog partnera. I sam Disić podseća da se Simpo a.d. Vranje nalazi u portfelju Agencije za privatizaciju više od 10 godina, kao i da je struktura vlasništva takva da većinski paket imaju Republika Srbija, fondovi i banke u kojima je država, takođe, većinski vlasnik.

„Zato je normalno očekivati da će u nekom budućem periodu država i ostali vlasnici prodati svoje akcije“, konstatuje Disić, ali i podseća da je Simpo privredni subjekat vrlo heterogene strukture.

Kompanija ima proizvodne kapacitete u svim opštinama Pčinjskog okruga (Vranje, Surdulica, Bujanovac, Preševo, Trgovište), kao i u Кuršumliji i Zubinom Potoku, a raspolaže i sa 55 maloprodajnih objekata u većini gradova Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Simpo se, međutim, nalazi i na spisku preduzeća u postupku analize i pripreme javnog poziva za privatizaciju Ministarstva privrede, sa napomenom da je objava tog poziva moguća tokom 2023. godine. Zato smo Disića zamolili da pojasni u kakvom statusu se nalazi Simpo i kako to utiče na njegovo poslovanje.

Simpo, upravna zgrada / Izvor: Simpo AD

„Od 21. februara 2019. godine Simpo a.d. Vranje, kao matično društvo, nalazi se u postupku realizacije Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji traje do aprila 2024. godine. Sve mere predviđene tim planom su realizovane mnogo pre utvrđenih rokova, izuzev prodaje povezanih društava u non-core biznisu, kao i objekata koji nisu u funkciji konsolidacije i razvoja osnovnog biznisa – proizvodnje i prodaje nameštaja“, rekao nam je generalni direktor Simpa.

Što se privatizacije tiče, ona će se, kako kaže, odvijati u skladu sa pozitivnim propisima koji predviđaju odgovarajuće procedure, od popisa i procene imovine, obaveza, kapitala, određivanja modela privatizacije i na kraju, raspisivanja javnog poziva.

„Normalno da taj kompletan postupak može biti pokrenut kada ima ozbiljno zainteresovanih kupaca. Nemamo informaciju o zainteresovanim ili potencijalnim kupcima“, kaže Disić.

Poslovni planovi Simpa su, kako naglašava, usaglašeni sa zahtevima tržišta, proizvodnim i ostalim mogućnostima i u funkciji su potpune konsolidacije, rekonstrukcije objekata i modernizacije opreme.

„To su, pre svega, planovi koji su razvojni i u potpunosti u funkciji izvršenja UPPR. U tom smislu, započeli smo realizaciju projekta modernizacije dela proizvodnih kapaciteta u fabrikama nameštaja i tapetarije u Vranju. Prošle sedmice zaključili smo ugovore i platili avans za nabavku opreme za rezanje i oblikovanje svih vrsta sunđera i obradnog centra za potrebe Fabrike nameštaja, kao i nekoliko viljuškara za potrebe internog transporta“, nabraja Disić.

Trpezarijski sto Tara / Izvor: Simpo AD

Isporuka tih mašina očekuje se krajem januara i početkom aprila sledeće godine, a naš sagovornik kaže da će Simpo i u narednim godinama nastaviti sa ulaganjem u novu opremu radi povećanja produktivnosti rada i konkurentske sposobnosti na tržištu, a sve u skladu sa obezbeđenjem sredstava za finansiranje nabavke.

Simpo je tradicionalno među učesnicima Sajma nameštaja, koji počinje 6. oktobra. Ova, kao i prethodne godine, testirale su izdržljivost preduzeća u gotovo svim branšama, s obzirom na izazove sa kojima su se suočili – od izbijanja pandemije i teškoća u održavanju lanaca snabdevanja do izbijanja rata u Ukrajini, ubrzanja inflacije i rasta kamatnih stopa.

„Proizvodnja u svim fabrikama u sistemu Simpa, u Vranju, Bujanovcu, Preševu, Surdulici, Radovnici i Zubinom Potoku odvija se u kontinuitetu, na osnovu postavljenih mesečnih planova. Poslova ima, nabavka repromaterijala je stabilizovana, cene sirovina i repromaterijala su u stanju mirovanja, zarade zaposlenima se redovno isplaćuju“, naglašava Slađan Disić.

Na sajmu nameštaja u Beogradu Simpo će, kako nam je najavio, nastupiti na prostoru od preko 400 kvadrata, sa blizu 60 novih proizvoda iz svih robnih grupa – spavaćih soba, dnevnih boravaka, dečijih soba, trpezarija, komoda, stolova, stolica, garnitura, ležajeva i dušeka.

Ova godina se bliži kraju, a za narednu Simpo, prema Disićevim rečima, planira daleko više prihoda na osnovu „već ugovorenih“ i poslova za koje su pregovori u toku.

„Radi se o opremanju enterijera hotela u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Albaniji, Grčkoj… Očekujemo i ozbiljno povećanje plasmana našeg nameštaja u Rumuniji, Bugarskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Irskoj. Ozbiljne pripreme smo uradili i za nastup u zemljama Bliskog Istoka i Afrike“, rekao nam je generalni direktor Simpa Slađan Disić.

  • SABRINA

    6.10.2023 #1 Author

    Čitajući tekst, prijatno sam iznenađena da „Simpo“ ovako lepo radi.

    Odgovori

  • MARA

    6.10.2023 #2 Author

    Mislim da je to pravi potez

    Odgovori

  • Dux011

    6.10.2023 #3 Author

    Ako i treba.

    Odgovori

  • DASHA

    7.10.2023 #4 Author

    Super

    Odgovori

  • ELLA

    8.10.2023 #5 Author

    Kvalitet traje. Odlican, moderan namestaja koji traje

    Odgovori

  • Grocka

    8.10.2023 #6 Author

    Bravo

    Odgovori

  • ŽIZI

    8.10.2023 #7 Author

    Zar to još uvek postoji?

    Odgovori

  • REA

    8.10.2023 #8 Author

    Zasto ste iznenadjeni, Simpo je istrajan u kvalitetu i normalno da traje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...