Kragujevački radnici umereni optimisti

Sindikat Fiat Plastik: Očekujemo dogovor na sutrašnjem sastanku sa Vučićem

AutomobiliBiznisPoslovanjeSrbijaU fokusu

24.6.2022 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Sindikat Fiat Plastik: Očekujemo dogovor na sutrašnjem sastanku sa Vučićem Sindikat Fiat Plastik: Očekujemo dogovor na sutrašnjem sastanku sa Vučićem
Radnici Fiata iz Kragujevca, nezadovoljni neuspelim pregovorima sa poslovodstvom fabrike i predstavnicima vlade o svom budućem radnom statusu, dolaze sutra u Beograd na razgovor... Sindikat Fiat Plastik: Očekujemo dogovor na sutrašnjem sastanku sa Vučićem

Radnici Fiata iz Kragujevca, nezadovoljni neuspelim pregovorima sa poslovodstvom fabrike i predstavnicima vlade o svom budućem radnom statusu, dolaze sutra u Beograd na razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Od njega, kako je kazao predstavnik Samostalnog sindikata Fiat Plastik Zoran Miljković, očekuju konkretan i konačan odgovor.

Miljković je agenciji Beta rekao da je predsednik Srbije ozbiljan čovek i da smatra da ih ne bi pozivao u svoj kabinet da nema rešenje. Istakao je i da je „umereni optimista“ pred sutrašnji sastanak sa Vučićem i naveo da se očekuje dogovor kako se radnici više ne bi „vrteli u krug“ i morali da protestuju na ulici.

„Ključno je da želimo da ostanemo na radnim mestima u Fijatu i da budemo na minimalcu do početka proizvodnje električnog vozila“, naglasio je Miljković.

Prema njegovim rečima, predstavnici radnika i sindikati zalažu se za „dostojanstvene“ otpremnine za radnike koji žele da napuste fabriku, odnosno 1.000 evra po godini staža. Miljković je naveo da radnici takođe dobrovoljno mogu da se izjasne za Fijatovu ponudu da odu da rade u Slovačku.

Prema rečima Miljkovića, na sastanak sa Vučićem ići će predstavnici svih sindikata u Fiatu i predstavnik radnika, ali o sastavu delegacije će danas biti dogovoreno. On je naveo da ukoliko radnici ne budu zadovoljni posle sastanka sa Vučićem, protesti će biti nastavljeni.

Kompanija Stellantis“, u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika Fiat, zbog najavljene dvogodišnje pripreme za proizvodnju električnog automobila ponudila je radnicima odlazak u više njenih fabrika u Evropi, ili otpremnine od 220 evra po godini staža, ali je odziv za odlazak u inostranstvo mali, a nezadovoljni su otpremninama.

Radnici traže da se ponuda o otpremninama po godini staža poveća na 1.000 evra i da se zaštićene kategorije izuzmu iz socijalnog programa.

Među zahtevima je da se radnici, dok traju pripreme za proizvodnju električnog automobila u fabrici, zaposle u drugim firmama, najdalje 50 kilometara od Kragujevca i da se obezbedi minimalac za one radnike koji ne žele da odu u inostranstvo.

Nekoliko stotina radnika kragujevačke fabrike automobila Fiat blokiralo je 22. juna na nekoliko časova deo autoputa kroz Beograd, kod Sava centra, tražeći od Vlade Srbije rešenje za probleme koje imaju sa kompanijom Stellantis.

 • IVAN

  24.6.2022 #1 Author

  Zategnuta situacija sto se tice fiata.

  Odgovori

  • MAJA

   25.6.2022 #2 Author

   Bas su do pucanja napravili

   Odgovori

 • TATJANA

  24.6.2022 #3 Author

  Nadam se dobrom ishodu za radnike

  Odgovori

 • MAJA

  24.6.2022 #4 Author

  Videcemo da l ce naci resenje

  Odgovori

 • Milovan94

  25.6.2022 #5 Author

  Biće sugurno postignut dogovor

  Odgovori

 • kaćica

  26.6.2022 #6 Author

  Nista ne brinite to ce predsednik da resi.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...