poziv nadležnim institucijama da zaštite radnička prava

Sindikat Sloga: Sve više radnika žrtve agencijskog i političkog zapošljavanja

Firme u fokusuSrbijaU fokusu

3.3.2023 11:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sindikat Sloga: Sve više radnika žrtve agencijskog i političkog zapošljavanja Sindikat Sloga: Sve više radnika žrtve agencijskog i političkog zapošljavanja
Radnici kragujevačkog Vodovoda, koji su tri i po godine neprekidno radili na privremenim poslovima preko agencije za zapošljavanje, koji su u četvrtak obustavili rad... Sindikat Sloga: Sve više radnika žrtve agencijskog i političkog zapošljavanja

Radnici kragujevačkog Vodovoda, koji su tri i po godine neprekidno radili na privremenim poslovima preko agencije za zapošljavanje, koji su u četvrtak obustavili rad u znak protesta, a u petak dobili otkaze, klasične su žrtve agencijskog i političkog upošljavanja u Srbiji, saopštli su Udruženi sindikati Srbije Sloga.

„Partijsko zapošljavanje predstavlja sve negativniju pojavu u srpskom društvu, jer se pri zapošljavanju ne uzimaju u obzir kvalifikacije, već pripadnost određenoj političkoj partiji, što dovodi do toga da na pozicije dođu nesposobni i nekvalifikovani ljudi, upošljavaju glasači za takozvane ‘kapilarne glasove’, dok kvalifikovani ljudi poput radnika Vodovoda ostaju bez posla“, nevedeno je u saopštenju, prenela je Beta.

Iz Sloge su podsetili da su u predlogu novog Zakona o radu, koji su kao deo koalicije Ujedinjeni predali u skupštinu na razmatranje, i agencijsko zapošljavanje sveli na minimum.

Prema tom zakonu, radnici više neće moći da rade po ugovoru više od godinu dana, dva puta po šest meseci, posle čega će morati da dobiju rešenje za stalno.

Probni rad će biti maksimalno tri meseca, a ukoliko poslodavac ne može da oceni radnika u tom periodu, neće biti potrebe da ga zadrži.

„Pozivamo građane Kragujevca da podrže radnike Vodovoda, jasno osude njihova otpuštanja i vraćanje na posao, a nadležne institucije da zaštite radnička prava i da donesu nove zakone koji će ih adekvatno štititi“, navela je Sloga.

  • GOCA BG

    5.3.2023 #1 Author

    Trebace godine da prodju da bi se iskoreno sve to…

    Odgovori

  • TATJANA

    7.3.2023 #2 Author

    Ko zna d ali će se ikada to dovesti u normalu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...