Nastavljen rast cena kukuruza i pšenice

Smanjen promet na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

8.12.2023 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Smanjen promet na Produktnoj berzi Smanjen promet na Produktnoj berzi
Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 2.200 tona robe, za 25,14 odsto manje nego prethodne nedelje. U poslednjih pet radnih dana fnansijski... Smanjen promet na Produktnoj berzi

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 2.200 tona robe, za 25,14 odsto manje nego prethodne nedelje. U poslednjih pet radnih dana fnansijski promet bio je manji za 20,1 odsto i iznosio je ukupno 61.672.500 dinara.

Cene kukuruza i pšenice nastavile su rast, dok je soja imala silazni trend cene u odnosu na prethodnu sedmicu. Najviše se trgovalo kukuruzom.

Početak nedelje na tržištu kukuruza obeležilo je povećanje aktivnosti i ponuda koja je bila dosta slabija od tražnje, da bi sredinom nedelje došlo do smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu. Kukuruz je ove nedelje zauzeo primarno mesto u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 50 odsto, a najviše interesovanja kupci su pokazali za kukuruz sa analizom na aflatoksin.

Kukuruzom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 17,60 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na sedam dana ranije, primetan je cenovni rast od 1,41 odsto.

Kada je u pitanju pšenica, tokom čitave nedelje tražnja je bila veća od ponude, koja je bila izuzetno slaba. Nakon dve sedmice u kojima je pšenica bila najtrgovanija kultura, ove nedelje ona je u ukupnom obimu prometa učestvovala sa 27 odsto.

Žitom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,20 do 24,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 22,86 din/kg bez PDV-a, te je u odnosu na proteklu nedelju zabeležen rast cene. Budući da se tokom sedmice najviše trgovalo pšenicom sa višim parametrima kvaliteta, rast cene iznosio je 10,7 odsto.

Na tržištu soje tokom čitave nedelje nije zabeležena veća aktivnost učesnika, a odnos ponude i tražnje bio je uravnotežen. Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 53,50 do 55,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, pri čemu je bio primetan pad cene kako se sedmica bližila kraju. Ponder cena iznosila je 53,84 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na sedam dana ranije pad cene od 1,39 odsto. Od ukupnog obima prometa soja je činila 18 odsto.

  • SHALIMAR

    10.12.2023 #1 Author

    Akcenat je na kukuruzu i psenici,kad potraznja padne bice soja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...