Trošak nezgode sa jednim lakše povređenim oko 40.000 evra

Smanjenje broja saobraćajki u Srbiji spaslo bi više od hiljadu života i uštedelo milione evra godišnje

Srbija

6.10.2023 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Smanjenje broja saobraćajki u Srbiji spaslo bi više od hiljadu života i uštedelo milione evra godišnje Smanjenje broja saobraćajki u Srbiji spaslo bi više od hiljadu života i uštedelo milione evra godišnje
Trošak jedne saobraćajne nezgode sa poginulim čovekom košta Srbiju oko 3,3 miliona evra, odnosno u proseku godišnje oko 4,1 milijardu evra, navela je Agencija... Smanjenje broja saobraćajki u Srbiji spaslo bi više od hiljadu života i uštedelo milione evra godišnje

Trošak jedne saobraćajne nezgode sa poginulim čovekom košta Srbiju oko 3,3 miliona evra, odnosno u proseku godišnje oko 4,1 milijardu evra, navela je Agencija za bezbednost saobraćaja u izveštaju koji je prenela Nova ekonomija.

Ove troškove, Srbija planira da smanji novom Strategijom bezbednosti saobraćaja za period od 2023. do 2030. godine, čiji je opšti cilj smanjenje broja poginulih i teško povređenih osoba za polovinu do 2030. godine, u odnosu na 2019. godinu i nula poginule dece u saobraćaju.

„Ukoliko se ovi ciljevi ostvare, u Srbiji će biti spašeno najmanje 1.382 života među kojima je 68 dece“, navodi se u Strategiji.

Srbija je, zbog saobraćajnih nezgoda u periodu od 2015. do 2020. godine, izgubila ukupno 20,5 milijardi evra, odnosno u proseku oko 4,1 milijardu evra godišnje.

To pokazuje da nisu dostignuti ciljevi iz prve nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja, pošto ukupni godišnji društveno-ekonomski troškovi saobraćajnih nezgoda u 2020. godini, nisu prepolovljeni u odnosu na 2011. godinu, što je bilo definisano kao opšti cilj prve nacionalne strategije za period od 2015. do 2020. godine.

U nedostatku zvanične nacionalne metodologije, za proračun troškova saobraćajnih nezgoda u Srbiji u 2019. godini, korišćena je metodologija Evropske komisije za procenu ukupnih društveno-ekonomskih posledica saobraćajnih nezgoda.

Prema ovoj metodologiji, trošak jedne saobraćajne nezgode sa poginulim čovekom iznosi oko 3,3 miliona evra, trošak jedne saobraćajne nezgode sa teško povređenom osobom 498.591 evra, dok trošak jedne saobraćajne nezgode sa lakše povređenim iznosi 38.514 evra.

Tako su ukupni društveno-ekonomski troškovi saobraćajnih nezgoda u Srbiji u 2019. godini iznosili oko 4,1 milijardu evra.

Uzimajući u obzir da je ukupni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije za 2019. godinu iznosio 46,1 milijardi evra, dolazi se do zaključka da je udeo troškova saobraćajnih nezgoda u ukupnom BDP-u Srbije 8,8 odsto“, navodi se u izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja.

Poredeći Srbiju sa ostalim zemljama Evrope, zaključuje se da Srbija ima najveći udeo ukupnih troškova saobraćajnih nezgoda u ukupnom BDP-u.

Postojeći sistem finansiranja bezbednosti saobraćaja u Srbiji je od strane međunarodne zajednice i evropskih institucija ocenjen kao reprezentativan i jedan od najboljih na teritoriji Evrope. Međutim, odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja koje određuju način finansiranja bezbednosti saobraćaja se ne primenjuju u celosti, navodi se u izveštaju Agencije.

Zakon o budžetskom sistemu ne prepoznaje način finansiranja sistema bezbednosti saobraćaja koji je utvrđen odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja, zbog čega je finansiranje sistema dovedeno u realnu opasnost, ukazuje se u izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja koji je prenela Nova ekonomija.

  • SABRINA

    6.10.2023 #1 Author

    A šta ćemo sa ovima što u proseku svaki drugi dan voze u suprotnom smeru?!

    Odgovori

  • BLIZANAC

    7.10.2023 #2 Author

    Sa ovako bahatim vozačima bas teško da ćemo bilo šta uspeti

    Odgovori

  • ŽIZI

    8.10.2023 #3 Author

    Sve bi se smanjilo kad bi ljudi znali da voze

    Odgovori

  • MAJA

    18.10.2023 #4 Author

    Svakodnevno gori bar po jedan auto ili bus, sta li je u piranju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...