Registar ne odlučuje o pravu na socijalnu pomoć

Socijalnom kartom pokriveno skoro 900.000 građana

Srbija

8.11.2022 08:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Socijalnom kartom pokriveno skoro 900.000 građana Socijalnom kartom pokriveno skoro 900.000 građana
Registar Socijalna karta je završen, registar je u upotrebi i koriste ga centri za socijalni rad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna... Socijalnom kartom pokriveno skoro 900.000 građana

Registar Socijalna karta je završen, registar je u upotrebi i koriste ga centri za socijalni rad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Registrom je obuhvaćeno tačno 887.009 građana Srbije, rečeno je za Novu ekonomiju u resornom ministarstvu.

Dobijeni podaci odnose se na presek na 1. novembar.

Registrom Socijalna karta obuhvaćeni su građani i sa njima povezana lica koja se nalaze u sistemu socijalne zaštitite.

„Registar ni na koji način ne odlučuje o pravima, pa ni o pravu na socijalnu pomoć“, piše u tumačenju Ministarstva rada.

Praćenje broja lica po pravima u registru Socijalna karta nije od značaja, jer se Zakonom o socijalnoj karti ne uspostavljaju uslovi za ostvarivanje prava.

Ti uslovi su propisani drugim zakonima, piše u odgovoru na pitanje „Koliko je lica pre uspostavljanja registra dobijalo socijalnu pomoć, a koliko njih dobija socijalnu pomoć nakon puštanja u rad registra?“

U registru se, kako kažu, ne realizuje postupak ostvarivanja prava, „već se registar uspostavlja kao izvor činjenica koje se koriste u upravnom postupku“.

„Za korišćenje registra Socijalna karta registrovano je 1.355 lica među kojima su i ovlašćena službena lica koja obrađuju podatke iz centara za socijalni rad, lokalnih samouprava, ministarstva i organa koji sprovode socijalnu zaštitu“, ističu iz resornog ministarstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...