Najveći suficit u trgovini sa zemljama iz regiona

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za dva meseca 10,5 milijardi evra

Srbija

29.3.2024 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za dva meseca 10,5 milijardi evra Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za dva meseca 10,5 milijardi evra
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za prva dva meseca ove godine iznosila je 10,5 milijardi evra i bila je 0,6 odsto veća nego u... Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za dva meseca 10,5 milijardi evra

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za prva dva meseca ove godine iznosila je 10,5 milijardi evra i bila je 0,6 odsto veća nego u istom periodu prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

U periodu januar-februar izvezeno je robe u vrednosti od od 4,6 milijardi evra, što je 3,2 odsto više nego u isto vreme 2023. godine, dok je uvezeno robe u ukupnoj vrednosti od 5,8 milijardi evra, što je 1,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Deficit je iznosio 1,2 milijarde evra, što je smanjenje od 15,4 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, prenosi agencija Beta.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 79,2 odsto i bila je veća od pokrivenosti u istom periodu 2023. godine, kada je iznosila 75,7 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, što znači da je sa zemljama članicama Evropske unije činila 60,8 odsto ukupne razmene.

Spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

Drugi po važnosti partner Srbije bile su zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 427,8 miliona evra, koji je bio rezultat uglavnom izvoza: električne energije, žitarica i proizvoda od njih, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića.

Izvoz Srbije na CEFTA tržišta bio je 645,2 miliona evra, a uvoz 217,4 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 296,8 procenata.

Najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja, odnosno sa Bosnom i Hercegovinom gde su se izvozila najviše gasna ulja i motorni benzin, a uvozili električna energija i lignit. Zatim sa Crnom Gorom na čije tržište je Srbija najviše plasirala električnu energiju i lekove za maloprodaju, a uvozila električnu energiju i sušeno meso.

Kako je navedeno, ističe se i suficit sa Bugarskom, Slovačkom, Švedskom, Češkom, Hrvatskom, Austrijom, Velikom Britanijom.

Najveći deficit ostvaren je u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova), a slede deficiti u trgovini sa: Rusijom, Mađarskom, Turskom, Kazahstanom, Azerbejdžanom, Italijom, Holandijom, Belgijom, Korejom, Španijom, Poljskom, Slovenijom, Švajcarskom, Danskom, Nemačkom, Francuskom, SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...