U toku izrada strateških dokumenata

Srbija deli viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti

EkologijaInfrastrukturaInvesticijeSrbija

3.12.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Srbija deli viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti Srbija deli viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i nastavku nemačke podrške... Srbija deli viziju EU i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa ambasadorkom Nemačke Anke Konrad o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i nastavku nemačke podrške u procesu energetske tranzicije.

„U toku je izrada strateških dokumenata koje će za rezultat imati veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova. Delimo viziju Evropske unije i Nemačke u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti i veoma nam je značajna njihova podrška ka tom cilju“, rekla je Đedović, prenelo je ministarstvo u saopštenju u petak, prenosi Beta.

Po njenim rečima, da bi Srbija bila energetski bezbednija i nezavisnija, moraće da gradi nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora, solarne i vetroelektrane, ali i da smanjuje neracionalnu potrošnju energije.

„To podrazumeva značajna finansijska sredstva, ali i ekspertsku podršku“, kazala je Đedović.

Ambasadorka Konrad je istakla opredeljenost Nemačke produbljivanju strateškog klimatskog partnerstva sa Srbijom u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena.

„Nastavljamo da pružamo podršku Srbiji u procesu dostizanja njenih klimatskih ciljeva i implementacije zelene agende, pružanjem podrške pravednoj tranziciji, povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije i stvaranju zelene i održive ekonomije“, kazala je Konrad.

Ambasadorka je ocenila da nemačko iskustvo i ekspertiza mogu biti od velike pomoći Srbiji koja je u postupku izrade strateških dokumenata.

  • Milovan94

    4.12.2022 #1 Author

    Tako i treba da sledimo velike zemlje sa velikim vizijama

    Odgovori

  • VERA

    4.12.2022 #2 Author

    Cilj je svakako veće učešće obnovljivih izvora energije u energetskom miksu i smanjenje emisije štetnih gasova.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    4.12.2022 #3 Author

    Mogli bi da delimo viziju osnovne dostojanstvene cene rada u odnosu na inflaciju

    Odgovori

  • Dragana

    4.12.2022 #4 Author

    Bilo bi dobro da sto brze napredujemo u tome

    Odgovori

  • kaćica

    4.12.2022 #5 Author

    Lepo da se i mi ugledamo na njih

    Odgovori

  • Emilija

    4.12.2022 #6 Author

    Dobro je da pratimo tako jake zemlje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...