Brisel imenuje specijalnog izaslanika za sankcije

Srbija i Turska na meti novog zvaničnika EU

EUSrbija

12.12.2022 08:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Srbija i Turska na meti novog zvaničnika EU Srbija i Turska na meti novog zvaničnika EU
Evropska unija treba da imenuje izaslanika za sankcije koji bi se zalagao za strogo sprovođenje sankcija u trećim zemljama, uključujući Srbiju, Tursku i Ujedinjene... Srbija i Turska na meti novog zvaničnika EU

Evropska unija treba da imenuje izaslanika za sankcije koji bi se zalagao za strogo sprovođenje sankcija u trećim zemljama, uključujući Srbiju, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate. Cilj imenovanja izaslanika EU je da se suzbije zaobilaženje sankcija protiv Rusije.

Nova funkcija ponuđena je bivšem ambasadoru EU u SAD Dejvidu O’Salivenu (David O’Sullivan), navode neimenovani izvori upoznati sa procesom, prenosi Financial Times. On bi trebalo da preuzme dužnost u januaru sa zadatkom da predvodi napore Evropske komisije da obezbedi punu usklađenost širom sveta.

Očekuje se da će EK o imenovanju odlučiti u utorak. Nova pozicija otvara se u trenutku kada se EU, SAD i drugi saveznici fokusiraju na zatvaranje rupa u svojim sankcijama protiv Moskve, nakon što je Brisel uveo osam paketa sankcija i predlaže deveti.

„Imamo na umu da imenujemo izaslanika za sankcije, jer naše iskustvo je da je veoma korisno poslati ovog izaslanika, na primer, trećim zemljama kako bismo bili veoma jasni o tome šta posmatramo“, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen).

Među zemljama koje su u fokusu EU je Turska, koja je odbila da se pridruži sankcijama protiv Rusije. SAD i EU se posebno zalažu za to da Ankara obustavi isporuke zabranjene robe i da spreči trgovce da zaobiđu strogu kontrolu izvoza industrijskih i odbrambenih proizvoda Rusiji.

Komesarka EU za finansijske usluge Mejrid Mekginis (Mairead McGuinness) posetila je Tursku u oktobru u pokušaju da podstakne zemlju da učini više kako bi se privatni sektor uskladio sa sankcijama EU. Među ostalim zemljama u fokusu su Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati, naveo je neimenovani visoki zvaničnik EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...