U toku donošenje strateških dokumenata

Srbija jača saradnju sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije

SrbijaU fokusu

18.1.2023 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija jača saradnju sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije Srbija jača saradnju sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je u Abu Dabiju sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) Frančeskom La Кamerom... Srbija jača saradnju sa Međunarodnom agencijom za obnovljive izvore energije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je u Abu Dabiju sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) Frančeskom La Кamerom (Francesco La Camera) o saradnji Srbije sa ovom međunarodnom organizacijom, saopšteno je u sredu.

Đedović je istakla da je Srbija jedan od osnivača IRENA i da je osim aktivnog učešća na skupštinama ove organizacije zainteresovana i za proširivanje saradnje u cilju prenošenja znanja, iskustava i novih tehnologija u oblasti OIE.

“U toku je donošenje strateških dokumenata u kojima OIE zauzimaju važno mesto u obezbeđivanju veće energetske bezbednosti Srbije, ali i našim težnjama za dostizanjem karbonske neutralnosti, prateći ciljeve koje postavlja EU. Posebno smo zainteresovani za stručnu saradnju u oblasti OIE, gde su nam naročito važne informacije koje IRENA pruža o kapacitetima i troškovima investicija, iskustvima različitih zemalja i regiona“, rekla je ona, prenela je Beta.

Energetska tranzicija je, kako je dodala, realnost i u godinama ispred Srbija će imati sve veći udeo OIE u proizvodnji energije, pri čemu mora da se vodi računa o stabilnosti sistema, kao i o finansijskoj i socijalnoj održivosti energetske tranzicije.

Na sastanku je rečeno da se region jugoistočne Evrope odlikuje izuzetnim potencijalom za proizvodnju električne energije iz OIE po konkurentnim cenama, ali da uprkos značajnim realizovanim ulaganjima to još nije dovoljno za uspešnu zelenu tranziciju.

La Кamera je zahvalio na aktivnom učešću Srbije na Skupštini IRENA i naveo da je ta međunarodna organizacija veoma prisutna u regionu jugoistočne Evrope.

On je ponudio stručnu i tehnološku podršku Srbiji u definisanju instrumenta za detektovanje i mapiranje potencijala OIE, u čemu je IRENA već učestvovala u nekoliko zemalja regiona.

La Кamera je istakao da je IRENA, osim za podršku mapiranju potencijala OIE, zainteresovana i za podršku u definisanju konkretnih koraka za implementaciju kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih planova.

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije je prva međunarodna organizacija specijalizovana za obnovljive izvore energije. Osnovana je u Bonu 2009. godine i ima 167 država članica, uz EU kao 168. člana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...