izveštaj svetskog ekonomskog foruma

Klimatske promene najveći dugoročni globalni rizik

Vesti

12.1.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Klimatske promene najveći dugoročni globalni rizik Klimatske promene najveći dugoročni globalni rizik
Kriza troškova života najveći je kratkoročni globalni rizik, dok je neuspeh ublažavanja klimatskih promena glavna dugoročna briga, rezultat je Izveštaja Svetskog ekonomskog foruma (WEF)... Klimatske promene najveći dugoročni globalni rizik

Kriza troškova života najveći je kratkoročni globalni rizik, dok je neuspeh ublažavanja klimatskih promena glavna dugoročna briga, rezultat je Izveštaja Svetskog ekonomskog foruma (WEF) o globalnim rizicima za 2023, koji je objavljen u sredu.

Upozoravajući na duboko povezane rizike, WEF je saopštio da su tenzije pokrenule „niz međusobno povezanih globalnih rizika“, uključujući nestašice snabdevanja energijom i hranom, dramatično povećanje troškova života i servisiranje duga.

Izveštaj, napravljen u partnerstvu sa Marsh McLennan i Zurich Insurance Group, zasnovan je na istraživanjima 1.200 globalnih stručnjaka za rizike, kreatora politike i lidera u industriji, prenosi Anadolu Agency.

Pandemija i tekući rat Rusije i Ukrajine vratili su u prvi plan energetske, inflacione, prehrambene i bezbednosne krize, navodi se u izveštaju WEF-a.

Ove krize prate rizike koji će dominirati u naredne dve godine – rizik od recesije, rastuće dugove, kontinuiranu krizu troškova života, polarizovana društva usled dezinformacija, prirodne katastrofe, ekstremni događaji i nultu sumu – ekonomski rat.

„Kratkoročnim pregledom rizika dominiraju energija, hrana, dugovi i katastrofe. Oni koji su već najugroženiji pate, a suočeni sa višestrukim krizama, oni koji se kvalifikuju kao ranjivi se brzo šire, kako u bogatim tako i u siromašnim zemljama. “, rekla je Sadia Zsahidi (Saadia Zahidi), generalni direktor WEF-a o nalazima izveštaja.

Ona je rekla da klimatske promene i ljudski razvoj treba da budu u središtu zabrinutosti svetskih lidera kako bi se povećala otpornost na buduće šokove.

Trenutne kratkoročne krize predstavljaju pretnju naporima da se uhvati u koštac sa dugoročnim rizicima, jer su oni posebno povezani sa klimatskim promenama, biodiverzitetom i ulaganjem u ljudski kapital.

Foto: Rawpixel

Akcije su potrebne pre nego što rizici dostignu prekretnicu, navodi se u izveštaju.

Neuspeh ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama, prirodnim katastrofama, gubitku biodiverziteta i degradaciji životne sredine predstavljaju pet od 10 najvećih rizika, prema rečima šefa odeljenja za rizik održivosti u Ciriškoj osiguravajućoj grupi.

„Međusobna igra između uticaja klimatskih promena, gubitka biodiverziteta, bezbednosti hrane i potrošnje prirodnih resursa je opasan koktel“, primetio je Džon Skot (John Scott).

„Bez značajne promene politike ili ulaganja, ovaqj koktel će ubrzati kolaps ekosistema, ugroziti zalihe hrane, pojačati uticaje prirodnih katastrofa i ograničiti dalji napredak u ublažavanju klimatskih promena“, istakao je on.

Nedobrovoljne migracije velikih razmera, erozija društvene kohezije, društvena polarizacija, široko rasprostranjeni sajber kriminal i sajber-bezbednost, geoekonomska konfrontacija i incidenti sa oštećenjem životne sredine velikih razmera su ostalih 10 najvećih globalnih rizika na duži rok, navodi se u izveštaju.

Izveštaj takođe poziva svetske lidere da „deluju kolektivno i odlučno, balansirajući između kratkoročnih i dugoročnih pogleda“, preporučujući „zajedničke napore između zemalja, kao i javno-privatnu saradnju na jačanju finansijske stabilnosti, upravljanja tehnologijom, ekonomskog razvoja i ulaganja u istraživanja , nauke, obrazovanja i zdravstva“.

  • SUNCOKRET

    13.1.2023 #1 Author

    Jednostavno zivot na planeti zemlji postaje sve komplikovaniji. Najveća opasnost szaq ljude su ipak globalisti jer oni utiču i na sve ove faktore.

    Odgovori

  • Dunja5

    13.1.2023 #2 Author

    Da nas je sve to komplikovano. Ali mora da se radi na poboljsanjima…

    Odgovori

  • Coka13

    16.1.2023 #3 Author

    Ovo sve ostaje na nivou pričanja o tome. A da li se nešto radi po tom pitanju?

    Odgovori

  • DASHA

    6.11.2023 #4 Author

    Dobro je da je neko shvatio

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...