Sredstva će biti iskorišćena za razvoj tržišta kapitala kroz emitovanje korporativnih obveznica

Srbiji odobren zajam Svetske banke od 30 miliona dolara

BankeInvesticijeSrbija

17.3.2023 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Srbiji odobren zajam Svetske banke od 30 miliona dolara Srbiji odobren zajam Svetske banke od 30 miliona dolara
Odbor izvršnih direktora Svetske banke danas je odobrio zajam u iznosu od 27,7 miliona evra (protivvrednost od 30 miliona dolara) za podršku Srbiji u... Srbiji odobren zajam Svetske banke od 30 miliona dolara

Odbor izvršnih direktora Svetske banke danas je odobrio zajam u iznosu od 27,7 miliona evra (protivvrednost od 30 miliona dolara) za podršku Srbiji u njenim nastojanjima da produbi i dodatno razvije svoje tržište kapitala kroz projekat “Podsticanje dugoročnog finansiranja kroz razvoj tržišta kapitala“.

“Diverzifikovani izvori i instrumenti finansiranja, zajedno sa produbljenim finansijskim sektorom, od presudnog su značaja za dugoročni, održiv privredni rast Srbije,“ rekao je Nikola Pontara, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Prema njegovim rečima, ovim zajmom pomoći će se Vladi Srbije da realizuje svoju Strategiju za razvoj tržišta kapitala kroz jačanje relevantnih institucija tržišta kapitala i podsticanje pravnih lica da emituju obveznice, uključujući i zelene i tematske obveznice.

Funkcionalna tržišta kapitala omogućavaju da se izvori finansiranja diverzifikuju tako da privreda ne zavisi samo od bankarskog sektora, što posredno jača ekonomsku otpornost tokom fluktuacija kreditnih ciklusa, kaže se u zvaničnom saopštenju Svetske banke.  

Pored toga, korporativne obveznice mogu postati privlačan alternativni izvor dugoročnog finansiranja za ostvarivanje ciljeva zelene tranzicije u Srbiji.

  • STRAHINJA

    19.3.2023 #1 Author

    Dobro da je zajam, da nine kredit….

    Odgovori

    • DUSA

      4.4.2023 #2 Author

      Ali i to treba da se vrati svakako

      Odgovori

  • VERA

    19.3.2023 #3 Author

    Neko od 1 dinara napravi 2 a ovi nasi od 1 naprave minus 1000. Za njih su krediti misaona imenica.

    Odgovori

  • Dragana

    19.3.2023 #4 Author

    Nadam se da ce biti utrosena na pravi nacin

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.3.2023 #5 Author

    Jos jedno zaduzivanje u nizu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...