Tržište društvenih igara u Srbiji u ekspanziji, broj igrača konstantno u porastu

Srpski esnaf društvenih igara dobra prilika za pojedince i firme

BiznisSrbija

10.4.2023 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Srpski esnaf društvenih igara dobra prilika za pojedince i firme Srpski esnaf društvenih igara dobra prilika za pojedince i firme
Tržište društvenih igara u Srbiji je u ekspanziji, a broj korisnika, prema rečima Dušana Jovčića iz organizacije „Srpski esnaf društvenih igara“ (SEDI) konstantno raste,... Srpski esnaf društvenih igara dobra prilika za pojedince i firme

Tržište društvenih igara u Srbiji je u ekspanziji, a broj korisnika, prema rečima Dušana Jovčića iz organizacije „Srpski esnaf društvenih igara“ (SEDI) konstantno raste, i to tržište bi trebalo razvijati kreiranjem novih proizvoda.

Kako je istakao, bitno je da postoji sistem i znanje koje je garant da će se igre proizvoditi, prenosi RTV.

„Tržište društvenih igara u Srbiji je u ekspanziji, a broj korisnika društvenih igara konstantno raste. Mi iz esnafa smatramo da tržište društvenih igara treba razvijati kreiranjem novih proizvoda. Sada možemo da pojedince i firme čvršće povežemo u organizaciju kako bi jedni drugima pomogali u razvijanju proizvoda, testiranju ideja i obezbeđivanja sistemske i finansijske podrške“, izjavio je Jovčić.

On je naveo da SEDI želi da okupi sve relevantne učesnike i obezbedi platformu za deljenje znanja i iskustava, što već, kako kaže, čine na Discord platformi.

„Namera nam je da obezbedimo predstavljanje dizajnera iz Srbije na inostranim i domaćim sajmovima, kao i da budemo adresa za kontakt i nosilac saradnje sa državnim i nedržavnim institucijama koje bi obezbedile sistemsku podršku za razvoj ove kreativne privredne grane“, naveo je on.

Nemanja Avramović iz SEDI-a kaže da njihov prvi zajednički nastup bio na sajmu Essen Spiele u Nemačkoj. Kako je objasnio, ko dođe na Essen Spiele, računa se da je relevantan za industriju društvenih igara.

„Prošle godine smo uspeli da prvi put zajedno predstavimo naše udruženje, naše projekte, firme i timove na sajmu u Nemačkoj. Predstavili smo se tom prilikom sa 10 timova iz Srbije. U tom zajedničkom nastupu otvarili smo dobru poziciju za pregovore“, naglasio je Avramović za Tanjug.

Dodao je da se već uveliko spremaju za ovogodišnje sajmove u Poljskoj i Nemačkoj, na kojima će inostranom tržištu ponuditi društvene igre kreirane u našoj zemlji.

„Na festivalu ‘Global Game Jam’ 2014. godine sam napravio sa prijateljem neke od prvih društvenih igara koje su i danas aktuelne. Tih godina je počelo prvo grupisanje ljudi i razmena znanja. Nastavili smo, a prošle godine smo uspešno okupili tim i otišli na sajam u Nemačku“, ističe Aca Milošević, jedan od kreatora društvenih igara, govoreći o začecima ovakve inicijative na domaćem tržištu.

Organizacija SEDI promoviše i testira svoje igre u novobeogradskom klubu „Ravnica“ koji obiluje izborom društvenih igara, i mesto je okupljanja ljubitelja ove vrste zabave, navode iz organizacije.

„U Srbiji radi više desetina firmi i neformalnih ekipa koje kreiraju svoje proizvode. Neke od tih igara su već objavljenje, neke su u pripremi. Najveći problemi sa kojima se kreatori suočavaju su nedostatak finansijskih sredstava, kompleksnost plasiranja igara iz Srbije, manjak radne snage koja je usko specijalizovana za rad na društvenim igrama“, navode iz SEDI-a.

Srpski esnaf društvenih igara SEDI je organizacija nastala sa ciljem da okupi kreatore društvenih igara kako bi unapredila uslove za stvaranje i plasiranje kreativnih prizvoda ovog tipa.

  • Dux011

    10.4.2023 #1 Author

    Super je ovo!

    Odgovori

  • Matija

    13.4.2023 #2 Author

    Postovanje,

    Da li imate ili znate gde mogu da se nadju kontakt podaci od ove organizacije.

    Srdacan pozdrav!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    15.4.2023 #3 Author

    Zanimljiv clanak,nisam znala da ovo postoji…

    Odgovori

  • MAJA

    19.4.2023 #4 Author

    Prvi put čujem, ovo je super. Puno uspeha

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...