U Srbiju godišnje stiže oko tri milijarde evra stranih direktnih ulaganja

Srpskoj privredi nedostaje više domaćih investicija

AgrobiznisAnalizaBankeBiznisInovacijeInvesticijeSrbija

7.3.2022 23:15 Autor: Marko Andrejić 15

Srpskoj privredi nedostaje više domaćih investicija Srpskoj privredi nedostaje više domaćih investicija
Srbija prilično dobro stoji kada su u pitanju strane direktne investicije, situacija se dosta popravila i kada je reč o državnim ulaganjima, ali glavni... Srpskoj privredi nedostaje više domaćih investicija

Srbija prilično dobro stoji kada su u pitanju strane direktne investicije, situacija se dosta popravila i kada je reč o državnim ulaganjima, ali glavni problem koji vide srpski privrednici i bankari jeste manjak domaćih investicija koje su u poslednje četiri godine pale za 50 odsto.

Najznačajniji faktor koji je doveo do ovakvog trenda poslovna zajednica vidi u nesigurnosti koju osećaju domaći ulagači, jer mnoge analize pokazuju da u Srbiji postoji problem sa vladavinom prava, efikasnošću pravosuđa i korupcijom.

„Srbija je u prethodnom periodu bila dobar domaćin stranim investitorima. Imamo godišnje oko tri milijarde evra stranih investicija, popravile su se i doznake iz inostranstva i zahvaljujući tome mi relativno dobro živimo. Ono što je pitanje je da li su sve te investicije bile potrebne, da li smo mogli bolje i da li smo većinu tih investicija morali da subvencionišemo. Velike pare su otišle u subvencije, a niko nikada u Srbiji nije pojedinačno izračunao koji su efekti, šta ova ulaganja znače za Srbiju“, zapitao se u uvodnom izlaganju panela o investicijama na Kopaonik biznis forumu Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“.

On je u poslednjem panelu prvog dana Foruma ocenio da domaći investitori slabo ulažu jer se ne osećaju dovoljno sigurno – „a para ima koliko hoćete“.

Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) i predsednik Upravnog odbora Raiffeisen banke, podsetio je da se mnogo puta na Kopaonik biznis forumu raspravljalo o investicijama u Srbiji.

Foto: Kopaonik Biznis Forum

„Jasno je kad se pogleda zašto zaostajemo za zemljama Centralne i istočne Evrope. Kada posmatramo dohodak po stanovniku, mi smo na 60 odsto zemalja CIE. Razlog je skromno učešće ukupnih investicija u BDP-u i tu su ljudi pokazali i dokazali da su ove zemlje koje su imale jako dinamičan rast posle pada Berlinskog zida taj rast zasnivale prvenstveno na visokim investicijama koje su u proseku iznosile do 25 odsto BDP-a. Ako uzmete šta je napravila Kina u poslednjih 20-30 godina, videćete da su tamo investicije bile i mnogo više – 40 ili 50 odsto BDP-a. Dakle, nije tajna“, ocenio je Petrović i dodao da smo imali problem sa državnim investicijama, gde se stvar popravila, a da jako dobro stojimo, bolje od mnogih i u regionu, pre svega kada je reč o stranim direktnim investicijama.

Statistički gledano one poslednjih nekoliko godina čine 7,5 do 8 odsto BDP-a i tu, kako kaže Petrović, stvari zaista idu u dobrom pravcu.

„To nam je važno i zbog jedne druge stvari – imamo taj minus u tekućem računu jer u trgovini više uvozimo nego što izvozimo, i dobro je da taj negativan saldo pokrivaju strane direktne investicije. Ja se samo nadam da će taj tempo da se održi, zbog svih aktuelnih dešavanja, ali to nam daje neku stabilnost što se tiče kursa bar do kraja godine“, ističe Zoran Petrović.

Drakulić: Cene energenata i hrane nikad veće

„Dešavanja u svetu trenutno ne daju previše prostora za optimizam. Prvi put je svetski dug veći od onog što proizvodimo, imamo stravičnu inflaciju, a ono što se dešava sa cenom energenata juče i danas nije viđeno. Imamo cenu gasa blizu 4.000 evra, imamo cenu nafte blizu 130 dolara, a što se tiče hrane, prvi put u istoriji je tona žita prodata za 530 dolara. Prošle nedelje u Srbiji je tona žita koštala oko 250 evra, danas je 500 evra – duplo“, naveo je Drakulić.

On je podsetio da tokom poslednje tri godine prosečno učešće investicija iznosi oko 22 odsto i ponovio da je problem u neefikasnim institucijama na koje AmCham već godinama ukazuje.

„Imamo problem sa vladavinom prava, efikasnošću pravosuđa i korupcijom. To se ne rešava preko noći, a bez toga teško možemo računati na više domaćih privatnih investicija“, zaključio je Petrović dodajući da je Srbija mala zemlja i mora da izvozi ako želi da bude uspešna.

Goran Pekez iz kompanije Japan Tobbaco International, predsednik Odbora direktora Japanske poslovne alijanse u Srbiji, naveo je da su japanske kompanije same filtrirale investicije koje su dolazile u Srbiju poslednih pet-šest godina.

„Interes se uglavnom vrti oko automobilske industrije. Tu su Nidec i Toyo, imamo investicije od skoro tri milijarde dolara i 4-5.000 radnih mesta u nastanku. Sa ovim investicijama dolaze moderne tehnologije, a glavni izazov je nalaženje stručnog kadra, eksperata koji treba da rade na tim visokim tehnologijama. Zato je prvo što japanske kompanije rade kada investiraju potpisivanje sporazuma sa lokalnim univerzitetima, jer žele da oblikuju kurikulume i da formiraju potreban kadar“, ističe Pekez.

Petrović: Neće biti recesije, glavni problem je inflacija

„Ne verujemo da će doći do recesije. Analitičari Raiffeisena veruje da će privredni rast biti manji u evrozoni i Centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u Srbiji (četiri odsto). Ono što je gora stvar je inflacija, i to će biti glavni problem za sve. Očekivanja su da će prosečna inflacija u 2022. godini biti 7,5 odsto. To će napraviti probleme i za građane i za biznise, jer će ostati manje raspoloživih sredstava, pa će biti manje kreditno sposobnih, neko će prodati manje robe, a biće i manje para za investicije“, istakao je Zoran Petrović i ocenio da bi kamate FED-a i Evropske centralne banke mogle da rastu tek u prvom kvartalu 2023. godine.

Prema njegovim rečima, JTI je uspeo da napravi poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji i Evropi bez subvencija, i kompanija je ponosna na to. On je istakao da je poljoprivredna infrastruktura veliki potencijal za dodatne investicije u Srbiju i naveo da postoji mreža za navodnjavanje koja može značajno da se unapredi i tako poveća prinose.

Komentar Zorana Drakulića na njegovo izlaganje bio je da Srbija i posle svih klimatskih promena navodnjava samo 1,5 odsto zemlje.

„Već 10 godina pričam da država mora da obezbedi jeftine kredite poljoprivrednicima za navodnjavanje. Plus što imamo million hektara neobrađene zemlje koju treba aktivirati“, napomenuo je Drakulić.

MK Grupa planira nove investicije u poljoprivredi, gde ide ka proizvodnji alkohola uz ulaganja koja daju veći output po zaposlenom. Kako je naveo Aleksandar Kostić, potpredsednik kompanije, nastaviće i sa investicijama u bankarstvu, a možda i najveće ambicije ima u obnovljivim izvorima energije, gde planira kapacitete od 500 MW energije iz vetra i isto toliko iz solarnih panela. U planu je zatim širenje prema Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Dejan Ranđić, predsednik Upravnog odbora ICT Huba, smatra da je Srbija propustila investicije koje menjaju zemlju, odnosno da nije iskoristila priliku da ide ka ulaganjima koja stvaraju dodatnu vrednost. Prema njegovim rečima, dosadašnji program investicija je imao za cilj da zaposli Srbiju i da smanji nezaposlenost.

  • TINA

    8.3.2022 #1 Author

    Sigurno je, da je tako. Potrebno je vise domacih investicija

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    8.3.2022 #2 Author

    Naravno kad je sve uništeno dosadašnjom politikom.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    8.3.2022 #3 Author

    Neophodne su mere vlade koje treba da stimulišu domaće investicije kako bi ih bilo više jer je nelogično ne davati domaćim investitorima ono što dobijaju strani.

    Odgovori

  • NINO

    8.3.2022 #4 Author

    „Relativno dobro zivimo“ Izreka veka!!!

    Odgovori

  • VERA

    8.3.2022 #5 Author

    Domacoj privredi je drzava maceha za razliku od stranih kojimanje majcica.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    8.3.2022 #6 Author

    Vođenje polemika o trenutnoj situaciji u privredi je sizifizam zato što zato što su granice zlatne sredine iščezle.

    Odgovori

  • Dragana

    8.3.2022 #7 Author

    Srbija treba vise da pomaze domacim privrednicima pa bi se to vratilo.

    Odgovori

  • JOVANA

    8.3.2022 #8 Author

    Potrebno je investirati u naše, domaće

    Odgovori

  • IRINA

    8.3.2022 #9 Author

    Uvek je potrebno više investicija i podrške

    Odgovori

  • SANJA

    8.3.2022 #10 Author

    Investicija nikada dosta

    Odgovori

  • LUKA

    8.3.2022 #11 Author

    Podrska za domace privrednike

    Odgovori

  • IVAN

    8.3.2022 #12 Author

    To je najveci problem.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.3.2022 #13 Author

    kasno su se setili, država je sve činila da pomogne stracima a naše firme su uništene sada je kasno
    kriza će doneti velike probleme jer će biti povučene mnoge strane kompanije i

    Odgovori

  • Milisavka

    8.3.2022 #14 Author

    Strani investitori treba da budu prisutni na našem tržištu ali treba ulagati u Srpsku privredu

    Odgovori

  • LUKA

    8.3.2022 #15 Author

    Podrska za Srpsku privredu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...