Ulaganje u infrastrukturu jedno od glavnih pitanja za telekomunikacione operatere

Budućnost digitalne ekonomije u optici i 5G mreži

InfrastrukturaInovacijeInvesticijeSrbijaU fokusu

7.3.2022 18:11 Autor: Marija Jovanović 7

Budućnost digitalne ekonomije u optici i 5G mreži Budućnost digitalne ekonomije u optici i 5G mreži
Za osnaživanje digitalne ekonomije važna je 5G mreža i pitanje njene infrastrukture, koja je od nacionalnog značaja isto kao infrastruktura koju čine auto-putevi i... Budućnost digitalne ekonomije u optici i 5G mreži

Za osnaživanje digitalne ekonomije važna je 5G mreža i pitanje njene infrastrukture, koja je od nacionalnog značaja isto kao infrastruktura koju čine auto-putevi i železnica, poruka je panela “Osnaživanje digitalne ekonomije” održanog u okviru Kopaonik Biznis Foruma.

“Osnova budućeg digitalnog razvoja biće optika do korisnika i 5G. Mi smo faktički sami isfininasirali optički deo infrastrukture”, rekao je generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić i dodao da su time uradili veliku stvar jer tu infrastrukturu ne koriste samo oni, već i drugi operateri.

On smatra da država ne treba da subvencioniše infrastrukturu jer inače finansira projekat za ruralna područja kroz pokrivanje optike, već da operatorima treba da pomogne kroz stvaranje regulative i dobrog biznis okvira, koji može da im pomogne.

“Ono što je nama bilo bitno, s obzirom na to da smo ušli u velike investicije, jeste stabilnost ekonomije – to što je stabilan kurs, što je rast BDP-a veliki, što se plate povećavaju. Samim tim, ako pogledate u poslednje tri godine, prihod od telekomunikacionog sektora raste. To nama olakšava mogućnost za finansiranje i da uradimo te projekte”, kazao je Lučić.  

Generalni direktor kompanije A1 Srbija Dejan Turk ocenio je da 5G nije revolucija, već više evolucija.

“Sa 5G mrežom malo kasnimo u Srbiji i ja se nadam se doći do aukcije do kraja ove godine. Mi smo spremni uprkos velikim poteškoćama u nabavci opreme i zato je bitno da znamo kada će dodela licenci, da bismo mogli da planiramo”, rekao je Turk i dodao da će operateri moći više da ulože u 5G usluge i infrastrukturu ako cena bude prihvatljiva.

Za njega je naročito interesantno to što ljudi već kupuju 5G servise iako imaju 4G telefone i zato smatra da je neophopdna i edukacija u korišćenju novih servisa.

Majk Mišel (Mike Michel), generalni direktor kompanije Yettel, misli da Srbija ipak ne kasni sa 5G mrežom.

“Za nas je najvažnije pitanje kako ostati profitabilan kada je reč o 5G mreži. I to nije samo pitanje u Srbiji, već svugde u svetu. I dalje mislim da imamo fantastične uslove u Srbiji i da je pred nama dobra budućnost kada je reč o 5G mreži. U narednim koracima od vlade očekujemo da pruži podršku u propisima koji će operaterima olakšati prilagođavanje novim uslovima“, naglasio je on.

Komentarišući navode da operateri izgrađuju infrastrukturu, dok neki drugi na njoj zarađuju, generalni direktor Telekoma Srbije je rekao da su operateri došli u situaciju da mole Amazon da im subvencioniše infrastrukturu, iako su to kompanije koje imaju više od 300 miliona sopstvenih korisnika.

“Došli smo u situaciju da oni ne samo da zarađuju više, već i znaju više od nas o korisnicima do kojih smo im prva linija. To samo govori o tome da telekomunikacioni oparateri treba da promene strategiju, što nije komplikovano jer kada pogledate koliko operateri finanansiraju paradoksalno je. Čak i više i nego ti mega igrači koji zarađuju više”, rekao je Vladimir Lučić.

Tagovi
SRBIJA
  • GOCA BG

    7.3.2022 #1 Author

    Pitanje je kada ce dobiti licence i poceti sa 5G mrezom kod nas…

    Odgovori

  • ZVE84

    7.3.2022 #2 Author

    Ne podržavam 5G !!! !!!

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    8.3.2022 #3 Author

    Optika uveliko u ekspanziji

    Odgovori

  • NINO

    8.3.2022 #4 Author

    Ako vam je 5G mreza bitna za ekonomski razvoj, sta li smo do sada radili, bez te mreze…

    Odgovori

  • Dragana

    8.3.2022 #5 Author

    Tehnologija stalno napreduje, mislim pretpostavljam da ce biti i 100G

    Odgovori

  • LUKA

    8.3.2022 #7 Author

    Nisam pristalica 5G mreze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...