Ministar finansija tvrdi da je kurs dinara stabilan

Mali: Rekordna ulaganja u kapitalne projekte

BankeBiznisInfrastrukturaInvesticijePoreziPoslovanjeSrbija

7.3.2022 12:09 Autor: Marko Andrejić 11

Mali: Rekordna ulaganja u kapitalne projekte Mali: Rekordna ulaganja u kapitalne projekte
„Budžetom je ove godine za kapitalne investicije izdvojeno 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3 odsto BDP-a. U četvrtak se na vladi usvaja odluka o potpisivanju... Mali: Rekordna ulaganja u kapitalne projekte

„Budžetom je ove godine za kapitalne investicije izdvojeno 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3 odsto BDP-a. U četvrtak se na vladi usvaja odluka o potpisivanju ugovora za izgradnju novog mosta u Novom Sadu“, rekao je ministar finansija Siniša Mali u svom izlaganju prvog dana Kopaonik Biznis Foruma, i dodao da infrastruktura daje dodatni impuls novim fabrikama i zapošljavanju.

On je posebno napomenuo da je kurs dinara stabilan i da se merama ne dozvoljava njegovo prelivanje na druge industrijske grane. Podsetio je i da je Srbija imala najveći privredni rast u Evropi kumulativno od početka pandemije, a povećan je i kreditni rejting zemlje.

Ministar je ocenio da je država pokazala koliko snage ima da se nosi sa krizom.

„Osim investicija sačuvali smo i radna mesta. U Srbiji nije bilo crnih scenarija masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika. Nastavili smo sa sprovođenjem programa Srbija 2025, nismo odustali od toga“, rekao je Siniša Mali.

On je naglasio da je država pravovremeno reagovala na pandemiju korona virusa, sa ukupno tri fiskalna stimulativna paketa podrške vredna 8,8 milijardi evra ili 18,2 odsto BDP-a Srbije. Kako je naveo, imali smo rekordna izdvajanja za kapitalne investicije i rekordan priliv stranih direktnih investicija.

„Nakon dve godine krize mi imamo stabilne finansije i možemo da nabavimo sve što nam je potrebno. To je vrlo važan faktor u krizi koja predstoji. Srbija ima čime da reaguje i imaće i ubuduće“, istakao je ministar Mali.

Među prioritetima je izdvojio ekonomski rast i napomenuo da država zajedno sa MMF-om radi i na e-fiskalizaciji, e-fakturama, svemu onome što je neophodno da se na duži period obezbedi stabilna fiskalna politika.

„U ovom trenutku imamo više od 90 investitora koji su najavili ulaganje, u planu je 37.000 radnih mesta. Zbog načina na koji smo reagovali u krizi niko nije odustao od ulaganja u Srbiju, a 60 odsto svih investicija koje dolaze u ovaj deo zapadnog Balkana dolazi upravo u našu zemlju“, zaključio je ministar.

U fokusu deca i mladi

„U poslednjih nekoliko nedelja prioritet nam je bila pronatalna politika. Uprkos pandemiji pokazali smo da znamo i želimo da brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su sada mladi. A ako nemamo dece u našoj zemlji ne vredi nam mnogo ni da radimo ni da se bavimo ekonomijom i bilo čim drugim“, ocenio je Siniša Mali.

Tagovi
BIZNIS
  • MARKO7

    7.3.2022 #1 Author

    Konačno nešto dobro za naše projekte.. Svaka čast!

    Odgovori

  • Milovan94

    7.3.2022 #2 Author

    Dok se ulaže to ne može nikako biti loše.

    Odgovori

  • SANJA

    7.3.2022 #4 Author

    Samo nek se ulaz3

    Odgovori

  • Mike

    7.3.2022 #5 Author

    Jel on vidi šta se dešava tu blizu nas? Biće mu rekordi za par meseci… Ovo ni Šeherezada ne bi smislila….Msm takve bajke…

    Odgovori

  • Emilija

    7.3.2022 #6 Author

    Daj Boze da bude tako

    Odgovori

  • NINO

    7.3.2022 #7 Author

    Samo radite kako treba i kako valja za nasu drzavu i sve ce biti kako treba.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.3.2022 #8 Author

    Ja sam iskreno skepticna…

    Odgovori

  • ZVE84

    7.3.2022 #9 Author

    A šta ćemo sa eurom od 120 din?

    Odgovori

  • Dragana

    8.3.2022 #10 Author

    Stabilan sada, dok ne izgube kontrolu.

    Odgovori

  • Tina

    8.3.2022 #11 Author

    Dobro je da se tako ulaze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...