Drugačiji rokovi za PDV obveznike

Šta se sve menja u SEF-u za više pojedinačnih isporuka?

IzdvajamoPoreziSrbija

22.9.2024 12:01 Autor: Ljiljana Begović 2

Šta se sve menja u SEF-u za više pojedinačnih isporuka? Šta se sve menja u SEF-u za više pojedinačnih isporuka?
Ministarstvo finansija organizovalo je konferenciju za javnost pod nazivom „SEF i elektronsko evidentiranje PDV-a“ kako bi korisnike Sistema elektronskih faktura bolje upoznali sa svim... Šta se sve menja u SEF-u za više pojedinačnih isporuka?

Ministarstvo finansija organizovalo je konferenciju za javnost pod nazivom „SEF i elektronsko evidentiranje PDV-a“ kako bi korisnike Sistema elektronskih faktura bolje upoznali sa svim pojedinostima novog Pravilnika koji je u primeni od 1. septembra.

Između ostalog, bilo je reči i o izdavanju elektronske fakture za više pojedinačnih isporuka.

Pravilnikom o PDV-u, predviđeno je da se za više pojedinačnih isporuka može izdati jedna elektronska faktura pod uslovom da isporučilac u svojoj evidenciji obezbedi podatke o tim isporukama (datum prometa, količina ili obim usluga, vrednost, poresku stopu…).

Poreski savetnik Aleksandar Trifunović iz kompanije TYB Consulting objasnio je za Biznis.rs šta se tačno menja za korisnike SEF-a u ovom slučaju.

Obveznik PDV je u obavezi da izda najmanje jednu elektronsku fakturu u toku poreskog perioda u zavisnosti da li je mesečni ili kvartalni obveznik PDV-a. Prethodno je obaveza bila da se mora izdati jedna faktura u toku kalendarskog meseca.

Rok za izdavanje fakture je osam dana od isteka poreskog perioda (za fakture iz septembra rok za izdavanje je 8. oktobar). Pre izmena rok je bio 15 dana po isteku kalendarskog meseca.

Foto: Pexels.com

Kao datum prometa na takvoj fakturi naznačava se datum poslednje isporuke dobara ili usluga ili poslednji dan poreskog perioda. Prethodno se za podatak o datumu prometa navodio poslednji kalendarski dan ili poslednji dan perioda za koji je izdata e-faktura.

Ako se izdaje faktura za vremenski period koji je kraći od poreskog perioda, tada se za datum prometa označava datum poslednje isporuke dobara ili usluga.

“Ovde je važno napomenuti da obveznici PDV-a čiji je period kalendarsko tromesečje od 1. septembra više nemaju obavezu da izdaju tri fakture u toku perioda, već samo jednu sa fakturu u roku od osam dana od isteka poreskog perioda”, naglašava naš sagovornik.

Još jedna važna izmena obuhvaćena novim pravilnikom se odnosi na poresko oslobođenja za usluge prevoza samo ako je račun izdat do desetog dana u mesecu.

Izmenama Pravilnika o PDV-u, poresko oslobođenje se odnosi na izdavanje računa u skladu sa Zakonom o PDV-u za:

  • Prevozne usluge u vezi sa izvozom dobara
  • Usluge koje su povezane sa uvozom dobara
  • One koje su u vezi sa privremenim uvozom
  • Prevozne usluge koje je u vezi sa tranzitom dobara
  • Usluge koje su neposredno povezane sa unosom dobara u slobodnu zonu
  • Prevozne usluge koje se pružaju obvezniku PDV-a, korisniku slobodne zone a koje su neposredno povezane sa unosom dobara u slobodnu zonu

Poresko oslobođenje će se primenjivati samo ako budu ispunjena dva uslova. Prvi se odnosi na posedovanje računa izdatog u skladu sa Zakonom o PDV-u (što je i do sada bio uslov), a drugi na to da je račun izdat zaključno sa desetim danom po isteku poreskog perioda bez obzira da li je radni dan il ne. Za fakturu iz septembra rok je 10. oktobar.

Ako bi se desilo da se ove fakture izdaju jedanaestog dana ili kasnije , ovakav promet bi bio oporeziv sa PDV-om, odnosno poresko oslobođenje se ne može koristiti niti se mogu vršiti naknadne korekcije. Promet ostaje trajno oporeziv”, zaključuje poreski savetnik Aleksandar Trifunović iz kompanije TYB Consulting.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.