Rezultati istraživanja globalne organizacije Startup Genome

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada premašio vrednost od milijardu dolara

Hi-techInovacijePoslovanjePreduzetnikSrbija

28.5.2024 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada premašio vrednost od milijardu dolara Startap ekosistem Beograda i Novog Sada premašio vrednost od milijardu dolara
Startap ekosistem Beograda i Novog Sada je u 2023. godini dostigao najveću vrednost do sada milijardu i 116 miliona dolara i beleži najveći rast... Startap ekosistem Beograda i Novog Sada premašio vrednost od milijardu dolara

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada je u 2023. godini dostigao najveću vrednost do sada milijardu i 116 miliona dolara i beleži najveći rast u odnosu na prethodnu godinu od 66 odsto, saopštilo je Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na osnovu istraživanja organizacije Startup Genome.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u okviru prezentacije Unapređenje mogućnosti inovacionog ekosistema: organizacija sistema i upravljanje ljudskim resursima tokom Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća.

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada se, prema najnovijim podacima Startup Genome, pozicionira kao prvi ekosistem u regionu Zapadnog Balkana, odnosno deseti u regionu Centralne Evrope.

„Naš ekosistem pruža veću finansijsku podršku u ranim fazama razvoja inovacija od brojnih drugih evropskih ekosistema, kao što su Viljnus, Prag, Varšava, Ljubljana. Prema dobijenim rezultatima, prosečna starost osnivača je 35 godina, što znači da su tri godine mlađi u odnosu na evropski prosek“, naveli su iz ministarstva, i naglasili da je procenat žena u osnivačkom timu takođe iznad evropskog i svetskog proseka.

Izvor: Startup Genome_Belgrade and Novi Sad Presentation

Čak 64 odsto startapa iz regiona Beograda i Novog Sada prepoznaju globalno tržište kao svoje ciljano tržište za plasman inovativnog proizvoda„, ističu u saopštenju citirajući istraživanje i skreću pažnju da je na našoj sceni udeo „serijskih osnivača startapa“ na nivou značajnih 33 odsto.

„To nam govori da već postoji iskustvo u osnivanju i razvoju inovativne ideje, odnosno da se razvija preduzetnički način razmišljanja usmeren ka razvoju i komercijalizaciji inovacija“, objašnjavaju iz ministarstva.

Prema istraživanju Startup Genome 2024, naš startap ekosistem ističe se po najvećem godišnjem rastu vrednosti, izuzetnim kadrovima i iskusnim osnivačima, jakim finansiranjem u ranoj fazi razvoja kao i prisustvu kompanija koje se bave naprednim tehnologijama poput veštačke inteligencije.

Na osnovu istraživanja date su i preporuke za dalji razvoj startap ekosistema poput nastavka okupljanja i uključivanja svih aktera sistema u izgradnju jake zajednice, osnivanje većeg broja VC fondova i privlačenja više inostranih startapa u ekosistem Beograda i Novog Sada radi unapređenja iskustva i znanja.

Zvanično objavljivanje celokupnog izveštaja Startap Genome istraživanja za sve ekosisteme planirano je 10. juna 2024. godine u Londonu u okviru London Tech Week događaja.

  • Nata

    30.5.2024 #1 Author

    Lepa vest. Samo neka tako nastave.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.