najavljena ulaganja od 350 miliona evra u naredne tri godine

Sunoko prvi u Srbiji sertifikovao održivu proizvodnju šećera

AgrobiznisBiznisSrbija

18.5.2023 10:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sunoko prvi u Srbiji sertifikovao održivu proizvodnju šećera Sunoko prvi u Srbiji sertifikovao održivu proizvodnju šećera
Kompanija Sunoko, članica MK Group, uspešno je verifikovala održivi razvoj poljoprivredne proizvodnje šećerne repe. To je prva kompanija u Srbiji koja je, zajedno sa... Sunoko prvi u Srbiji sertifikovao održivu proizvodnju šećera

Kompanija Sunoko, članica MK Group, uspešno je verifikovala održivi razvoj poljoprivredne proizvodnje šećerne repe. To je prva kompanija u Srbiji koja je, zajedno sa MK Farming divizijom, dobila FSA (Farm Sustainability Assessment) verifikaciju koja je deo međunarodnog programa u kome učestvuju poljoprivredni proizvođači i kompanije koje su opredeljene ka održivosti i najboljim poljoprivrednim praksama.

“Naša razvojna strategija predviđa dalji rast i unapređenje proizvodnje šećerne repe i šećera, što ide u prilog ostvarenju našeg cilja da povećamo plasman šećera iz Srbije na inostrana tržišta i razvijamo se kao najveći neto izvoznik u regionu”, izjavio je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

Košutić je dodao da su Sunokovi partneri i kupci najveće kompanije u industriji hrane i pića i trgovački lanci, te da oni prepoznaju vrednost najviših standarda koje kompanija primenjuje.

“U narednih nekoliko godina, sertifikovani održivi razvoj održive proizvodnje biće neophodan za saradnju sa multinacionalnim kompanijama i verujem da će i drugi proizvođači slediti naš primer”, rekao je.  

Švajcarska kompanija Barry Callebaut, vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaoa, sarađivala je sa kompanijom Sunoko u procesu verifikacije.

Dejvid Baurin (David Bowrin), generalni direktor kompanije Barry Callebaut za jugoistočnu Evropu, rekao je da je kao deo pooštrene kompanijske strategije Forever Chocolate, cilj čuvenog čvajcarskog proizvođača da ima 100 odsto sertifikovan ili verifikovan kakao i sastojke u svim njegovim proizvodima do 2030. godine, koji se mogu pratiti do nivoa farme.

“Stoga nam je drago što je Sunoko uspešno prošao reviziju FSA i dostigao zlatni i srebrni nivo i već snabdeva šećerom našu novosadsku fabriku čokolade. FSA sertifikat uključuje mnoge ekološke i socijalne kriterijume koji su relevantni za proizvodnju šećerne repe i zato nastavljamo da promovišemo ovu platformu”, rekao je direktor srpskog pogona Barry Callebaut.

Iza FSA sertifikata koji je dobio Sunoko zajedno sa MK Farming divizijom stoje investicije matične kompanije MK Group u održivi razvoj, unapređenje proizvodnje i uvođenje inovacija. Ove godine, u kojoj obeležava 40 godina poslovanja, MK Group najavljuje nova ulaganja vredna više od 350 miliona evra u agrikulturnom sektoru u naredne tri godine, kojima će učvrstiti svoju lidersku poziciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...