Odgovor tržišta na rast referentnih stopa

Sve traženiji krediti sa fiksnom i kombinovanom kamatom

BankeSrbija

5.8.2023 17:24 Autor: Milica Rilak 9

Sve traženiji krediti sa fiksnom i kombinovanom kamatom Sve traženiji krediti sa fiksnom i kombinovanom kamatom
Centralne banke širom sveta, uključujući i Narodnu banku Srbije, već godinu dana pooštravaju monetarnu politiku u borbi protiv inflacije, a jedna od posledica je... Sve traženiji krediti sa fiksnom i kombinovanom kamatom

Centralne banke širom sveta, uključujući i Narodnu banku Srbije, već godinu dana pooštravaju monetarnu politiku u borbi protiv inflacije, a jedna od posledica je uporni rast kamatnih stopa na pozajmice u poslovnim bankama.

Kao odgovor na takve prilike na tržištu u ponudi domaćih banaka našli su se krediti sa fiksnim kamatnim stopama, kao i krediti kod kojih se u otplati kombinuju periodi fiksne i varijabilne kamate, a iz NLB Komercijalne i Erste banke za Biznis.rs potvrđuju da tražnja za takvim proizvodima raste.

Kada je reč o proizvodima sa fiksnom kamatnom stopom, u Erste banci kažu da u periodu intenzivnog rasta referentnih kamatnih stopa tražnja zavisi od vrste proizvoda.

„Primera radi, na strani gotovinskih kredita primetan je značajan porast tražnje za fiksnim kamatnim stopama, koja čini gotovo 90 odsto novih plasmana. Razlog tome je svakako kontinuirani rast belibor stopa koji poskupljuje promenljivu kamatu i čini je manje atraktivnom“, ističu.

Erste inače u ponudi ima gotovinske i kredite za refinansiranje sa fiksnom nominalnom kamatom od 12,10 odsto sa rokom otplate do 71 mesec i maksimalnim iznosom kredita do 3,5 miliona dinara. Nude i stambeni kredit sa fiksnom nominalnom kamatom od 6,95 odsto sa rokom otplate do 240 meseci.

„Na strani stambenih kredita, interesovanje za fiksnu i promenljivu kamatnu stopu je u našoj banci gotovo izjednačeno s obzirom na konkurentnu fiksnu kamatnu stopu koju imamo u svojoj ponudi“, kažu za Biznis.rs iz Erste banke.

„Fiksiranje“ kamata nije i jedina opcija u okolnostima koje su potpuna suprotnost periodu od kraja 2015. do polovine 2022. godine, kada je vrednost euribora bila negativna. Danas taj pokazatelj pomno prate svi u Srbiji koji imaju evroindeksiran stambeni kredit, jer svako njegovo povećanje utiče na povećanje varijabilnog dela kamate.

Foto: Freepik.com

NLB Komercijalna banka je zato, kako ističu za Biznis.rs, početkom aprila ove godine, kao odgovor na trend kretanja euribora, u svojoj redovnoj ponudi ponovo aktivirala kombinovani model stambenog kredita koji omogućava da se kredit prvo otplaćuje uz fiksnu kamatnu stopu.

„Pomoću ovog modela klijentima je znatno olakšana otplata u prvih 36 meseci, tokom kojih imaju sigurnost da se mesečni anuitet neće menjati“, objašnjavaju.

Njihov stambeni kredit je u ponudi sa fiksnom kamatnom stopom od 5,99 odsto za prvih 36 meseci, dok se posle tog perioda nastavlja sa otplatom po varijabilnom modelu, a kamatna stopa iznosi 3,1 odsto plus šestomesečni euribor.

„U periodu od momenta uvođenja modela stambenog kredita sa kombinovanom kamatnom stopom 42,5 odsto klijenata se odlučilo upravo za ovaj model finansiranja, dok je preostalih 57,5 odsto ostalo pri stavu da svoju nepokretnost finansiraju putem stambenog kredita sa varijabilnom kamatnom stopom“, kažu za Biznis.rs iz NLB Komercijalne banke.

A za sve korisnike kredita sa varijabilnim kamatama i u nastavku godine najvažnije vesti biće one o kretanju referentnih stopa Evropske centralne banke i američkog Feda, kao i o vrednosti euribora.

U julu su i ECB i Federalne rezerve podigli svoje referentne stope za 0,25 procentnih poena, dok su predsednici obe institucije, Kristin Lagard (Christine Lagarde) i Džerom Pauel (Jerome Powell) poručili po objavljivanju julskih odluka da u septembru može doći do novog povećanja, ali i zadržavanja stopa na istom nivou.

Što se tiče euribora, najveći broj evroindeksiranih kredita u Srbiji usklađuje se sa njegovom tromesečnom ili šestomesečnom vrednošću. Vrednost tromesečnog euribora trenutno se kreće oko 3,722 odsto, a šestomesečnog oko 3,937 odsto.

 • SABRINA

  5.8.2023 #1 Author

  Ove ponude banaka su mi skroz korektne.

  Odgovori

 • NATI

  5.8.2023 #3 Author

  Takvi krediti su sigurniji

  Odgovori

 • SABRINA

  5.8.2023 #4 Author

  Pitanje je koliko se u ovom trenutku isplati kredit sa fiksnom kamatom..

  Odgovori

 • BLIZANAC

  6.8.2023 #7 Author

  Moraju ljudi da se osiguraju

  Odgovori

 • Jj992

  8.8.2023 #8 Author

  I onda ce za koju godinu opet lepo pasti kamatna stopa i banke su svakako u plusu, barem za gotovinske kredite sa fiksnom ks… Svaka ponuda je pre svega dobra za banku koja uzima maltene duplo, cisto zelenasenje.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  12.8.2023 #9 Author

  U ovom periodu je dobro,a za kasnije ne znam bas..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...