Svinjsko meso od Uskrsa duplo pojeftinilo
16.8.2024 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2
Cene svinjskog mesa su skoro duplo niže nego uoči Uskrsa. Proizvođači problem vide u uvozu, potrošači se nadaju da će trenutna situacija ostati nepromenjena, a Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije za Radio-televiziju Srbije kaže da je razlog smanjena potrošnja mesa u letnjem periodu.
Međutim, nije došlo do odstupanja cene tovljenika, koja je oko 230 dinara po kilogramu žive vage, ističe Budimović.
Sagovornik RTS-a kaže da Srbija jednostavno proizvodi manje svinjskog mesa nego što joj je potrebno.
„Ovde je situacija da mi nemamo dovoljno svinjskog mesa, već za nekih 80 odsto potreba, a tih 20 procenata iz uvoza služi za preradu“, navodi Budimović. Ističe da domaća proizvodnja treba da se poveća i da bude dovoljna za sopstvene potrebe, pa zatim i viškove koji će se izvoziti.
„Kada govorimo o uvozu mesa za preradu, najviše se uvozi iz Evropske unije – uglavnom iz Španije“, kaže Budimović i navodi da svinjsko, kao i svako drugo meso, mora da se obeleži uz valjanu deklaraciju. „Ukoliko na etiketi ima srpsku trobojku (zastavu) to znači da su sirovine iz Srbije“, podseća.
Pročitajte još:
Apel Ministarstva poljoprivrede klaničarima je da češće kupuju domaće svinje i tovljenike, a Budimović naglašava da je mali broj domaćih svinja na tržištu. „Sve je u ponudi i tražnji. Najviše proizvođača svinja i tovljenika ima u Vojvodini, oko 45 odsto. Od toga zavisi i cena“, zaključuje stručnjak iz PKS.
NATI
18.8.2024 #1 AuthorSve se manje kupuje svinjsko meso
SUNCICA
19.8.2024 #2 AuthorSve vise se jede povrce, meso samo ako mora