Najavljeno još 30 km saobraćajnice

U planu produžetak obilaznice do Pančeva

InfrastrukturaSrbija

30.6.2023 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U planu produžetak obilaznice do Pančeva U planu produžetak obilaznice do Pančeva
Obilaznica oko Beograda, deonica od Straževice do Bubanj Potoka u dužini od 9,74 kilometra od četvrtka je otvorena za saobraćaj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić... U planu produžetak obilaznice do Pančeva

Obilaznica oko Beograda, deonica od Straževice do Bubanj Potoka u dužini od 9,74 kilometra od četvrtka je otvorena za saobraćaj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tom prilikom najavio i potpisivanje ugovora sa konzorcijumom srpskih kompanija o izgradnji obilaznice oko Kragujevca, duge 20 kilometara.

Posle više od 30 godina gradnje, od Batajnice do Bubanj Potoka moći će da se stigne auto-putem u punom profilu, to jest sa ukupno šest saobraćajnih traka, u dužini od 47 kilometara, piše eKapija.

U okviru sektora šest kompletno su izvedene i desna i leva traka autoputa, koja uključuje otvorenu deonicu trase, tunel Beli Potok, petlje Avala i Bubanj Potok, dva mosta u trupu autoputa, dva nadvožnjaka u petlji Avala, osam mostova u petlji Bubanj Potok, kao i četiri nadvožnjaka duž sektora šest, navodi se u saopštenju iz JP Putevi Srbije.

Projekat je finansiran 15 odsto iz budžeta Srbije, a preostalih 85 odsto iz kredita kineske Exim banke, ističe se na sajtu vlade.

Kako se dodaje, završetkom ovog projekta preusmerava se saobraćaj sa preopterećene osnovne mreže gradskih saobraćajnica na obilaznicu, što doprinosi skraćenju vremena putovanja za tranzitne tokove, smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, troškova eksploatacije vozila, štetnih gasova i buke od vozila na užem gradskom području.

Iako je sada obilaznica auto-putem spojena sa Koridorom 10 kod Bubanj Potoka, najavljeno je da će se uskoro graditi i nastavak, tzv. sektor C od Bubanj Potoka i Vinče, preko Dunava, do Pančeva, u dužini od 31 kilometar, kako bi se nastavio saobraćajni prsten.

Predviđena je gradnja kombinovanog drumsko-železničkog mosta preko Dunava, između desne obale naselja Vinča i leve obale naselja Starčevo, i nastavak železničke pruge Beli Potok-Pančevo u dužini od 29 kilometara.

Na tom potezu planirana je gradnja dva tunela, Bubanj potok i Leštane, kao i veliki drumsko-železnički most kod Vinče.

Radove su izvodili kineska kompanija Power China, azerbejdžanski AzVirt i domaći podizvođači.

Vučić je naglasio da će deonica auto-puta od Čačka do Kraljeva biti završena sledeće godine, dodavši da se u Beogradu gradi i metro, pri čemu će prva linija biti završena 2028. godine, a druga najkasnije do 2030. godine, dodaje se na sajtu vlade.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...