Investitor kompanija Solargrim

U šabačkom naselju Drenovac planira se izgradnja solarne elektrane

EkologijaSrbijaU fokusu

31.1.2024 08:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U šabačkom naselju Drenovac planira se izgradnja solarne elektrane U šabačkom naselju Drenovac planira se izgradnja solarne elektrane
U naselju Drenovac kod Šapca u planu je gradnja solarne elektrane „Drenovac 2“ snage 2,4 megavata (MW) i trafostanice. Fotonaponski paneli će se priključuju... U šabačkom naselju Drenovac planira se izgradnja solarne elektrane

U naselju Drenovac kod Šapca u planu je gradnja solarne elektrane „Drenovac 2“ snage 2,4 megavata (MW) i trafostanice.

Fotonaponski paneli će se priključuju na 24 invertora nominalne snage od 100 kilovata (kW), podeljenih na nizove. Fotonaponski nizovi će biti povezani na ulaze invertora podzemnim kablovima, odgovarajućeg poprečnog preseka.

Na invertore se dovodi jednosmerni napon koji dolazi sa fotonaponskih panela, a na njihovom izlazima se dobija naizmenični napon 400V međufazno. Invertori se, podzemnim kablovima odgovarajućeg poprečnog preseka, priključuju na niskonaponski blok u planiranoj transformatorskoj stanici, gde se vrši transformacija napona sa 400V na 20kV, piše eKapija.

Solarni paneli se postavljaju na zelenu površinu, na armirano betonske temeljne stubove Ø30cm i čeličnu podkonstrukciju koja omogućuje postavljanje panela pod odgovarajućim uglom, prema jugu. U zavisnosti od proračuna nosivosti tla, moguće je izvesti i pobijanje čeličnih stubova bez izrade AB šipova.

Parcele na kojima se planira izgradnja elektrane – 5271 i 5272 KO Drenovac su neizgrađene parcele u okviru poljoprivrednog zemljišta. Imaju direktan pristup na površinu javne namene, odnosno na Državni put IIA reda br. 124, Sremska Mitrovica (Drenovac) – Šabac, deonica br. 12402, na kat. par. br. 5922 KO Drenovac.

Planirana interna saobraćajnica je sa završnim slojem od tucanika ili rizle. Omogućuje pristup manjih vozila trafostanici i drugim objektima unutar kompleksa radi održavanja.

U okviru kompleksa solarne elektrane „Drenovac 2“ planirano je 64 kvadratnih metara pod objektima. Ostalo su slobodne zelene površine i interne saobraćajnice pod tucanikom.

Investitor je Solargrim iz Šapca, a za urbanistički plan bio je zadužen šabački arhitektonski studio Koncept.

Podsetimo, u Šapcu je planirana izgradnja pet solarnih elektrana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...