kroz program "znanjem do posla" do sada prošlo 27.000 mladih

Učenje kroz rad i socijalna inkluzija za razvoj tržišta radne snage

RegionSrbijaU fokusu

31.5.2023 15:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Učenje kroz rad i socijalna inkluzija za razvoj tržišta radne snage Učenje kroz rad i socijalna inkluzija za razvoj tržišta radne snage
U  organizaciji projekta ”Znanjem do posla”, Komorskog investicionog foruma Zapadni Balkan i Privredne komore Srbije, održana je konferencija regionalnog karaktera „Značaj učenja kroz rad... Učenje kroz rad i socijalna inkluzija za razvoj tržišta radne snage

U  organizaciji projekta ”Znanjem do posla”, Komorskog investicionog foruma Zapadni Balkan i Privredne komore Srbije, održana je konferencija regionalnog karaktera „Značaj učenja kroz rad i socijalne inkluzije za razvoj privreda Zapadnog Balkana“. Predstavnici privatnog sektora Zapadnog Balkana imali su priliku da razmene dragocena iskustva o formalnom i neformalnom učenju kroz rad i socijalnoj inkluziji kao snažnim mehanizmima za prevazilaženje disbalansa između ponude i potražnje za kompetentnom radnom snagom i kreiranje društva jednakih šansi.

Zaključeno je da u regionu Zapadnog Balkana učenje kroz rad može da ima odlučujuću ulogu u podsticaju ekonomskog razvoja, socijalne inkluzije privatnog sektora i sveukupnom privrednom razvoju regiona.

“Kako bi region bio konkurentniji, od suštinske važnosti je da imamo efikasno tržište rada, ekonomski integrisan obrazovni sistem, kvalifikovanu radnu snagu i društvo jednakih šansi. Snažno interesovanje predstavnika biznisa da podele svoja iskustva, izazove i dileme, pokazuje da smo spremni da zajedno iskoristimo priliku da učimo, razmenjujemo znanja i izgradimo mreže koje će naš region voditi napred“, istakao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije.

Zemlje regiona identifikovale su brojne zajedničke izazove poput depopulacije, migracija, ali i nedostatka kompetentne radne snage.

Foto: Stefan Jovanović

“Podržavamo programe stručne prakse, mentorske programe i projekte koji omogućavaju mladima da steknu praktične veštine i povežu se sa privrednim sektorom. Ipak, u našoj agendi insistiramo na socijalnoj inkluziji jer verujemo da ova oblast igra jednu od ključnih uloga u izgradnji održivog, a pre svega prosperitetnog i pravednog društva“, naveo je Ričard Koli (Richard Kohli), šef saradnje Ambasade Švajcarske u Srbiji.

Inicijator i organizator konferencije, projekat “Znanjem do posla”, već osam godina sprovodi aktivnosti kojima kreira preduslove za brže zapošljavanje mladih kroz razvoj sistema karijernog vođenja i savetovanja kao i kroz obuke na radnom mestu kod poznatog poslodavca.

“Do sada smo kroz program osnažili gotovo 27.000 mladih ljudi kroz usluge karijernog vođenja i savetovanja, a preko 250 kompanija uključeno je u projekat. Preko 1.600 polaznika naših programa uspešno je završilo obuku na radnom mestu, a čak 77 odsto njih je pronašlo zaposlenje. Trudimo se da kroz usluge karijernog vođenja i savetovanja budemo ne samo aktuelni, već i atraktivni, pa tako, oslanjajući se na nove tehnologije, omogućavamo našim polaznicima da se oprobaju u učenju kroz rad u virtuelnom svetu“, istakao je Oliver Streit, direktor projekta “Znanjem do posla”, NIRAS-IP Consult.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...