Dinarski depoziti isplativiji od deviznih

Ukupna štednja na rekordnih 1.750 milijardi dinara, kamate na depozite blago opale

BankePoslovanjeSrbija

2.4.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 2

Ukupna štednja na rekordnih 1.750 milijardi dinara, kamate na depozite blago opale Ukupna štednja na rekordnih 1.750 milijardi dinara, kamate na depozite blago opale
Ukupna štednja građana u domaćoj valuti i devizama na kraju februara dostigla je vrednost od 1.750 milijardi dinara, od kojih su depoziti u dinarima... Ukupna štednja na rekordnih 1.750 milijardi dinara, kamate na depozite blago opale

Ukupna štednja građana u domaćoj valuti i devizama na kraju februara dostigla je vrednost od 1.750 milijardi dinara, od kojih su depoziti u dinarima vredeli 144,8 milijardi, a devizni 1.605 milijardi dinara, pokazao je najnoviji Statistički bilten Narodne banke Srbije (NBS).

Kada je reč o kamatama, banke su krajem februara za novoodobrene dinarske depozite davale kamatu od 4,45 do 5,34 odsto u zavisnosti od dužine perioda oročenja, odnosno od 2,2 do 3,19 odsto za deviznu štednju. Prosečne kamate su blago opale i za dinarske i za devizne depozite.

Primera radi, u februaru ove godine kamate na dinarske depozite išle su od 4,73 odsto za štednju do godinu dana, 5,34 odsto na depozite oročene na godinu do dve i 4,45 odsto za depozite oročene na dve godine i duže. To znači da se prosečna kamatna stopa kretala oko 4,85 odsto.

U januaru je kamata na depozite do godinu dana bila nešto povoljnija – 5,01 odsto, dok su kamate na depozite oročene na godinu do dve dana iznosile 5,31 odnosno 4,32 odsto na štednju oročenu na duže od sve godine. Prosečna kamatna stopa iznosila je 5,03 odsto.

Najveća razlika beleži se upravo kod depozita do godinu dana, pa je kamata u februaru niža za 0,28 procentnih poena nego u januaru, ili za gotovo dva procentna poena od 6,24 odsto, koliko se za depozite ove ročnosti dobijalo u novembru prošle godine tokom „Nedelje štednje“. Taj period, koji tradicionalno počinje 31. oktobra, redovno preraste u „mesec štednje“ i podrazumeva atraktivnije ponude za štediše.

Foto: Freepik

Kamate na devizne depozite građana u februaru su pratile trend zabeležen kod dinarskih, pa su tako prosečne kamatne stope opale sa januarskih 3,44 odsto na februarskih 3,17 odsto. Poređenja radi, tokom novembra prosečna kamata na devizne depozite iznosila je 3,72 odsto, a na kraju prošle godine bila je 3,75 odsto.

Kod depozita do godinu dana, kamata u februaru spustila se na 3,19 odsto sa januarskih 3,40 odsto, dok je za oročenje od godinu do dve dana u februaru moglo da se dobije 3,2 odsto u odnosu na januarskih 3,59 odsto. Za štednju na preko dve godine februarska kamata iznosila je 2,2 odsto, za razliku od januarskih 2,37 odsto.

Osvrćući se na trendove u štednji, naša centralna banka je u februarskom Izveštaju o inflaciji ocenila da je, „u uslovima očuvane finansijske stabilnosti u periodima povećane globalne neizvesnosti“ dinarska štednja stanovništva nastavila da beleži rekordne nivoe, pa je krajem decembra 2023. godine iznosila 136,5 milijardi dinara.

„Relativna stabilnost dinara prema evru, više kamatne stope na dinarsku nego na deviznu štednju, kao i njen povoljniji poreski tretman, učinili su dinarsku štednju isplativijom od devizne, što doprinosi njenom dinamičnijem rastu“, smatra NBS.

Sa druge strane, analitičari centralne banke istakli su i da su devizni depoziti povećani za 277,9 miliona evra u poslednjem kvartalu prošle godine, predvođeni rastom deviznih depozita stanovništva. Štednja građana u tom periodu dostigla je 13,4 milijarde evra dok su, kako su naveli, devizni depoziti privrede smanjeni radi regulisanja obaveza prema inostranim kreditorima.

Depoziti privrede su na kraju 2023. godine dostigli vrednost od 291 milijarde dinara, da bi u januaru opali na 286,3 milijarde, a u februaru na 272,4 milijarde dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...