đedović sa italijanskim ambasadorom

Uskoro počinju prve aukcije za vetroelektrane

SrbijaU fokusu

20.1.2023 16:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Uskoro počinju prve aukcije za vetroelektrane Uskoro počinju prve aukcije za vetroelektrane
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović u petak je u razgovoru sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem (Luca Gori) najavila da će prve aukcije za... Uskoro počinju prve aukcije za vetroelektrane

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović u petak je u razgovoru sa ambasadorom Italije Lukom Gorijem (Luca Gori) najavila da će prve aukcije za vetroelektrane biti održane u prvom kvartalu ove godine.

„Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na izmenama regulative iz oblasti obnovljivih izvora energije koje će omogućiti prve aukcije za vetroelektrane u prvom kvartalu tekuće godine, obzirom na izraženu zainteresovanost mnogih italijanskih kompanija za saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti“, kazala je Đedović.

Ona je istakla da je saradnja Srbije i Italije u energetskom sektoru razvijena najviše u oblasti obnovljivih izvora energije i da energetske kompanije iz te zemlje rade na projektima vetroelektrana i solarnih panela u Vojvodini, gde je u toku i izgradnja Agrosolara u Кuli koji će biti najveći u Evropi, sa planiranim kapacitetom od 660 megavata. 

„Izuzev izuzetne saradnje koje imamo u oblasti zelene energije, kapitalni projekat koji Srbija radi, a usko je povezan s Italijom je Transbalkanski koridor, u okviru kojeg ćemo se kroz izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju naše prenosne mreže nakon realizacije projekta i zadovoljavanja svih regulatornih uslova povezati sa podvodnim kablom iz Italije, preko Crne Gore. Rekonstrukciju prenosne mreže realizujemo uz značajnu podršku partnera iz Evropske unije“, rekla je Đedović.

Ambasador Gori informisao je ministarku Đedović o planiranim aktivnostima u saradnji Srbije i Italije u narednom periodu i naveo kao jedan od glavnih ciljeva uspostavljanje još snažnije ekonomske saradnje dve zemlje, jer je uz Nemačku, Italija tradicionalno najvažniji ekonomski partner Srbije od zemalja članica EU, saopštilo je ministarstvo rudarstva i energetike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...