izrada strateških dokumenata za važne projekte

Đedović i zvaničnik Nemačke u Abu Dabiju o saradnji u oblasti energetike

InfrastrukturaSrbijaU fokusu

14.1.2023 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đedović i zvaničnik Nemačke u Abu Dabiju o saradnji u oblasti energetike Đedović i zvaničnik Nemačke u Abu Dabiju o saradnji u oblasti energetike
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i predstavnik vlade Nemačke Štefan Vencel razgovarali su u petak u Abu Dabiju o saradnji u oblasti... Đedović i zvaničnik Nemačke u Abu Dabiju o saradnji u oblasti energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i predstavnik vlade Nemačke Štefan Vencel razgovarali su u petak u Abu Dabiju o saradnji u oblasti energetike i borbi protiv klimatskih promena, saopštilo je resorno ministarstvo Srbije.

Đedović, koja je u Abu Dabiju povodom 13. zasedanja Skupštine Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, kazala je da je Nemačka važan partner Srbije u energetici i procesu energetske tranzicije, prenosi Beta.

Posebno je istakla značaj projekata koji se realizuju u Srbiji uz podršku nemačke razvojne banke KfW, uključujući izgradnju Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

Đedović je ukazala i na projekte u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti i istakla da je „Srbija posvećena ostvarivanju ciljeva u pogledu dostizanja klimatske neutralnosti“.

„Na tome radimo i kroz donošenje strateških dokumenata, ali i kroz brojne projekte koji treba da omoguće da kroz proces energetske tranzicije unapredimo energetsku bezbednost i izgradimo snažan i održiv energetski sektor“, rekla je ona.

Dodala je da sa partnerima iz Nemačke Srbija sarađuje na izgradnji vetroparka Kostolac i na unapređenju energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama i na zgradama javne uprave.

U saopštenju je navedeno da je Vencel kazao da je fokus Nemačke od početka energetske krize na unapređenju energetske efikasnosti i diverzifikaciji izvora snabdevanja.

Vencel, državni sekretar u Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i klimatsku akciju, rekao je da se Nemačka u ovom trenutku više ne oslanja na ruski gas.

Na zasedanju Skupštine Međunarodne agencije za obnovljivu energiju biće razmotrena najvažnija pitanja u vezi sa procesom energetske tranzicije, a Đedović će se obratiti na plenarnoj sednici prvog dana zasedanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...