vlada srbije na sednici donela još nekoliko odluka

Usvojen Program za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine

Srbija

9.3.2023 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Usvojen Program za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine Usvojen Program za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine
Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Program za suzbijanje sive ekonomije za period 2023–2025. godine, s obzirom na to da je borba... Usvojen Program za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine

Vlada Srbije usvojila je na sednici u četvrtak Program za suzbijanje sive ekonomije za period 2023–2025. godine, s obzirom na to da je borba protiv sive ekonomije jedan od njenih prioriteta i da je država već godinama sprovodi, navodi se na sajtu vlade.

„Program je donet kako bi se što pre počelo sa sprovođenjem predviđenih aktivnosti i mera na suzbijanju sive ekonomije, a sa ciljem da se njen udeo u ukupnoj privrednoj aktivnosti u Srbiji smanji i na tržištu svede na najniži mogući nivo. Zato pristupanje rešavanju ovog društvenog izazova zahteva korišćenje aktivnih i sistemskih mera javnih politika“, objašnjeno je u saopštenju.

Posledice sive ekonomije su brojne, a među najznačajnije spadaju nelojalna konkurencija, smanjeno poverenje u institucije sistema, usporavanje privrednog rasta, manja efikasnost u naplati javnih prihoda i posledično niži kvalitet javnih usluga koje država pruža privredi i građanima.

Članovi vlade doneli su Odluku o obrazovanju Republičkog štaba za vanredne situacije.

Na sednici je doneta i Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu Republike Srbije, čiji se zadaci usaglašavaju sa programom vlade, a u cilju stvaranja modernog zdravstva koje podrazumeva integrisane informacione sisteme u zdravstvenom sistemu i na taj način omogućava bezbedan pristup i korišćenje zdravstvenih podataka, doprinosi kvalitetu, efikasnosti i dostupnosti zdravstvene zaštite građana.

Na sednici je usvojena Uredba o izdavanju doplatne poštanske marke „Krov 2023”, čijom realizacijom bi se Komesarijatu za izbeglice i migracije obezbedila sredstva za finansiranje kupovine do 10 seoskih domađinstava za porodice izbeglica i interno raseljenih lica u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Doplatna marka će biti izdata u periodu od 27. marta do 9. aprila 2023. godine u tiražu od 1,5 milion komada u apoenu od 10 dinara, tako da će pri prodaji ukupnog tiraža biti moguće da se ostvari bruto iznos od 15 miliona dinara.

  • TATJANA

    10.3.2023 #1 Author

    Treba što više raditi na suzbijanju sive ekonomije, svima će biti bolje

    Odgovori

  • Jovana24

    10.3.2023 #2 Author

    Pored ovakvog zivotnog standarda, bolje bi bilo suzbiti kadrove i neupotrebljive resore tzv vlade.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    10.3.2023 #3 Author

    To je O. K ali bi mogli i da povećaju porez na ekstra profit i da i na taj način dopune budžet.

    Odgovori

  • NATI29

    12.3.2023 #4 Author

    Malo veci porez za firme koji zaradjuju milione a manji za male firme da bi svi mogli da rade regularno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...