Pojednostavljen postupak dobijanja radne dozvole

Usvojene izmene i dopune zakona o zapošljavanju stranaca

Srbija

27.7.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Usvojene izmene i dopune zakona o zapošljavanju stranaca Usvojene izmene i dopune zakona o zapošljavanju stranaca
Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, čime se omogućava da strani državljani u jedinstvenom postupku... Usvojene izmene i dopune zakona o zapošljavanju stranaca

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima, čime se omogućava da strani državljani u jedinstvenom postupku ostvare istovremeno pravo na privremeni boravak i na rad u Srbiji, kroz jedinstven postupak provere vezane kako za odobrenje privremenog boravka, tako i radne dozvole.

Nakon toga, ukoliko su ispunjeni zakonski uslovi, izdaje se jedinstvena dozvola.

Poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o železnici i Zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, kojima se nastavlja usklađivanje sa pravnim tekovinama EU, kao i Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju, piše N1.

Usvojena je i izmena Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kojom se ukida gornje ograničenje od 500 evra po metru kvadratnom stana koji se prodaje pripadnicima tih snaga i predviđa se da će komisija Vlade utvrđivati kupoprodajnu cenu na svakoj pojedinačnoj lokaciji, zbog usklađivanja sa rastom maloprodajnih cena materijala i ukupne izgradnje.

Potvrđena su dva sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj – zajmu za politiku zelenog rasta i za unapređenje upravljanja javnim finansijama za zelenu tranziciju.

Narodna skupština Srbije/Foto: Wikimedia Commons

Potvrđen je Ugovor o zajmu za Projekat „Nauka“ između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i Zakon o zaduživanju Srbije kod Banke Intesa AD Beograd za finansiranje izgradnje saobraćajnice Ruma – Šabac – Loznica.

Potvrđen je ugovor o kreditu u iznosu od 300 miliona evra između Srbije i Global Loan Agency Servicies Limited, Multilateralna konvencija za primenu mera koje se u cilju sprečavanja erozije poreske osnovice i premeštanja dobiti odnose na poreske ugovore, kao i Okvirni sporazum o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije, a u pitanju je projektni zajam za zatvore u Kruševcu i Sremskoj Mitrovici.

Poslanici su potvrdili Sporazum o zajmu za Projekat razvoja tržišta kapitala između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i okvirni sporazum o zajmu LD 1981 ADD 1 (2022) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Srbije – Zajam za finansiranje javnog zdravstvenog sektora, Ugovor o izmenama i dopunama koji se odnosi na MIGA Ugovor o kreditu u iznosu do 400 miliona evra, u vezi sa izgradnjom autoputa E-761, deonice Pojate – Preljina, kao i Zakon o zaduživanju Srbije kod OTP banke Srbija ad Novi Sad za finansiranje izgradnje brze saobraćajnice, deonica Požarevac – Golubac.

Dragica Jorgović izabrana je za člana Saveta Komisije za kontrolu državne pomoći. Poslanici su dali saglasnost na Statut Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

  • SABRINA

    5.8.2023 #1 Author

    Zbog koga li su izmenjeni zakoni o strancima?!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...