Privredni prestup i tri miliona dinara za kršenje propisa

Velike kazne za privrednike kojima knjige vodi računovođa bez licence

IzdvajamoPoslovanjeSrbija

8.1.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 16

Velike kazne za privrednike kojima knjige vodi računovođa bez licence Velike kazne za privrednike kojima knjige vodi računovođa bez licence
Počev od 1. januara 2023. godine finansijski izveštaj se neće smatrati potpunim ako je sastavljen od strane pravnog lica, odnosno preduzetnika koji nije upisan... Velike kazne za privrednike kojima knjige vodi računovođa bez licence

Počev od 1. januara 2023. godine finansijski izveštaj se neće smatrati potpunim ako je sastavljen od strane pravnog lica, odnosno preduzetnika koji nije upisan u registar Agencije za privredne registre. Kako navode poreski savetnici iz agencije TYB Consulting, u slučaju da je vođenje knjiga povereno licu koje ne poseduje licencu APR će bez odlaganja takav izveštaj javno objaviti kao nepotpun.

„Vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja pravno lice, odnosno preduzetnik, može poveriti ugovorom u skladu sa zakonom, isključivo pravnom licu ili preduzetniku koji je upisan u registar”, objašnjavaju poreski savetnici.

Ukoliko poslovne knjige vodi i finansijske izveštaje za preduzeće sastavlja računovođa koji nema traženu licencu, Zakonom o računovodstvu propisane su velike novčane kazne.

Novčanom kaznom od 100.000 do tri miliona dinara za privredni prestup kazniće se pravno lice, a od 20.000 do 150.000 dinara platiće za privredni prestup odgovorno lice u pravnom licu. Takođe, kazne od 100.000 do 500.000 dinara predviđene su zakonom ukoliko propise prekrši preduzetnik.

Do sada je, prema podacima Agencije za privredne registre, potrebne licence odnosno upis u Registar ostvario 3.741 pružalac računovodstvenih usluga.

Foto: Pexels.com

Iako su računovođe u više navrata prošle godine tražile odlaganje primene zakona, do toga nije došlo. Iz Ministarstva finansija kažu da je Zakon o računovodstvu stupio na snagu 1. januara 2020. godine, i to uz odloženu primenu odredaba koje se odnose na usklađivanje poslovanja pružalaca računovodstvenih usluga sa zakonom.

Takođe, ministarstvo je ukazalo i na to da su u nekoliko navrata apelovali na računovođe da blagovremeno podnesu zahtev za dobijanje dozvole za pružanje računovodstvenih usluga i upišu se u registar u zakonskom roku, odnosno u periodu od tri godine.

Kako su ranije za Biznis.rs izjavili iz Udruženja Računovodstvena komora Srbije (RKS), postoji zabrinutost za kvalitet finansijskih izveštaja za 2022. godinu, gde je ostavljen prostor u članu 15 Zakona o računovodstvu da poslodavac opštim aktom uređuje školsku spremu i uslove koje treba da ispuni lice kome će poveriti vođenje poslovnih knjiga.

“Nigde u tom članu ne piše da lice mora zasnovati radni odnos kod poslodavca, pa se izvode zaključci da se može poveriti vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje izveštaja za 2022. godinu i fizičkim licima po ugovoru, a koja nemaju registrovanu delatnost za vođenje poslovnih knjiga”, naglasila je predsednica Udruženja RKS Snežana Mitrović.

Ona je dodala da bi to uvelo zakonske zastupnike u potpunu pravnu nesigurnost, ugrozilo kvalitet samih finansijskih izveštaja, ali ne bi doprinelo unapređenju računovodstvene profesije u Srbiji.

 • Maria

  8.1.2023 #1 Author

  I bilo je vreme.

  Odgovori

 • SRDJAN

  8.1.2023 #2 Author

  Svakako treba uvesti red i sto se tice licenciranih racunovodja.

  Odgovori

 • DANIJELA

  8.1.2023 #3 Author

  Jako puno knjigovodja je radilo knjigovostvene poslove bez adekvatnog obrazovanja i vreme je da se to prekine. Slazem se da taj posao treba da rade samo strucni ljudi. Naravno, sada ce cene knjigovostvenih usluga ici nagore.

  Odgovori

 • Dragana

  8.1.2023 #4 Author

  Mora se raditi po zakonu.

  Odgovori

 • VERA

  8.1.2023 #5 Author

  Postoje pravila kao i za sve ostalo mada je budzet dosta mršav pa ajmo najlakše pomoću kazni da se dopuni i naprave novi nameti preduzetnicima.

  Odgovori

 • VANJA

  8.1.2023 #6 Author

  Tako i treba da bude svako treba da ima licencu!

  Odgovori

 • VILENJAK

  8.1.2023 #7 Author

  E to bi zaista trebalo stožije da se kontroliše. Svako se danas naziva knjigovođom.

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.1.2023 #8 Author

  Kazni ce tek biti,mnogi moraju da menjaju agencije jer vecina njih i nema licencu…

  Odgovori

 • Ika

  8.1.2023 #9 Author

  Ovo je mac sa dve ostrice, ima prostora za zaobilazenje zakona

  Odgovori

 • Boba3

  8.1.2023 #10 Author

  Pa onda svako ko ima licencu moze raditi kao racunovodja?

  Odgovori

 • NATI29

  8.1.2023 #11 Author

  Stalno neke nove izmene

  Odgovori

 • FRUIT04

  8.1.2023 #12 Author

  Sad ce licencirane knjigovodje vise I da da naplacuju svoje usluge.

  Odgovori

 • CUPKA

  8.1.2023 #13 Author

  Svakako moze i lice koje nije zaposle o voditi knjige, tacnije fizicko, vecina preduzetnika to sami rade

  Odgovori

 • BOJANA

  9.1.2023 #14 Author

  Znači moraju prvo da traže licencu na uvid.

  Odgovori

 • TATJANA

  10.1.2023 #15 Author

  Mali broj će opstati jer će ispuniti sve uslove

  Odgovori

 • Dule

  10.1.2023 #16 Author

  Ako kupim doktorat iz ekonomije da li mogu da dobijem zvanje računovođe?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *