Premije za mleko biće povećane sa 15 na 19 dinara po litru

Vlada Srbije usvojila uredbe o povećanju subvencija poljoprivrednicima

Srbija

18.5.2023 16:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vlada Srbije usvojila uredbe o povećanju subvencija poljoprivrednicima Vlada Srbije usvojila uredbe o povećanju subvencija poljoprivrednicima
Vlada Srbije usvojila je u četvrtak više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana... Vlada Srbije usvojila uredbe o povećanju subvencija poljoprivrednicima

Vlada Srbije usvojila je u četvrtak više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana i premija za mleko.

Prelevmani za sireve i ostale proizvode biće povećani na 300 dinara, ali i uvedeni prelevmani na kondenzovano (evaporisano) mleko u iznosu od 300 dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Takođe, biće povećane i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Ukupan iznos povećanja iznosi 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u tekućoj godini biti isplaćeno ukupno 14,3 milijarde dinara. Mera će važiti za sva grla mlečnih krava kojih je ukupno 228.823.

Premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu 2023. godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara. Ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biće 15 milijardi dinara.

Ove mere sadržane su u predlozima izmena i dopuna Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, Uredbe o utvrđivanju Godišnjeg programa razvoja savetodavnih poslova u poljoprivredi za 2023. godinu, Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godini i Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu.

Na sednici vlade usvojena je i izmenjena Odluke određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu i utvrđivanju iznosa posebne dažbine, jer je detaljnom analizom i praćenjem stanja na tržištu mleka i mlečnih proizvoda utvrđeno da je usled povećanog uvoza polutvrdih sireva, i pored zaštitnih mera, došlo do destabilizacije domaće proizvodnje sireva, stvaranja viškova i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene.

Zato je predloženo povećanje posebnih dažbina na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta, navodi se u saopštenju.

 • SUNCOKRETI1969

  18.5.2023 #1 Author

  Da smo pametini sa sto vise ulazemo u poljoprivredu

  Odgovori

 • SUNCE

  19.5.2023 #2 Author

  U ovoj zemlji pojedine institucije nemaju smisla. Recimo skupština služi samo za političku i verbalnu pljuvacinu vladajuće stranke a sve odluke se donose rahvaljujuci mostovima i blokadamz puteva.

  Odgovori

 • SENSEI

  19.5.2023 #3 Author

  I treba da se povećaju. Sve je poskupelo, a otkupna cena je ostala ista

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...