postignuta saglasnost sa ministarstvom nauke i tehnike

Vozilima iz zbirke Muzeja automobila biće obezbeđen privremeni smeštaj

AutomobiliLifestyleSrbija

6.4.2024 11:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Vozilima iz zbirke Muzeja automobila biće obezbeđen privremeni smeštaj Vozilima iz zbirke Muzeja automobila biće obezbeđen privremeni smeštaj
Za stare i vredne četvorotočkaše iz zbirke Muzeja automobila biće obezbeđen privremeni smeštaj, a kako bi se svi potrebni koraci sproveli u delo Vlada... Vozilima iz zbirke Muzeja automobila biće obezbeđen privremeni smeštaj

Za stare i vredne četvorotočkaše iz zbirke Muzeja automobila biće obezbeđen privremeni smeštaj, a kako bi se svi potrebni koraci sproveli u delo Vlada Srbije dala je saglasnot da Muzej nauke i tehnike, čiji je osnivač Republika Srbija, zaključi sporazum sa Muzejom automobila – zbirka Bratislava Petkovića. U okviru njega, kako je saopšteno iz vlade, obezbediće se i privremeni smeštaj, ali i potrebni uslovi za čuvanje zbirke Muzeja automobila.

Ovaj muzej je najmlađi u nizu tehničkih muzeja u Srbiji, a u njegovoj zbirci se nalaze stari i retki automobili koji imaju poseban značaj za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma u Srbiji i svetu, kao i za istoriju automobilizma u 20. veku, podseća se u saopštenju vlade, prenosi eKapija.

Kako se podseća, zbirka sadrži stare i retke automobile koji su istorijsko svedočanstvo i imaju poseban značaj za upoznavanje primene naučnih dostignuća. U zbirci je oko sto vozila, od kojih je najstariji Maro Gardon iz 1897. godine, a predmet zaštite su i naprave, uređaji, naučna i stručna literatura, vozačke dozvole, prvi saobraćajni propisi i zakoni, registarske tablice, alati, filmski i fotografski zapisi, umetnička dela i dela primenjene umetnosti koja doprinose izučavanju istorije automobilizma.

Sa dugogodišnje adrese na kojoj se nalazio, u Majke Jevrosime, Muzej automobila prinudno je iseljen pre oko dva meseca, pošto kako je tada naveo Srpski savez za istorijska vozila, grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za pomenuti muzej, automobile, druge eksponate i brojnu arhivsku građu. Ubrzo se oglasio i grad Beograd navodeći da traži adekvatan prostor za potrebe ovog muzeja, dodajući da ranije predlagano prostor kod Brankovog mosta nije odgovarajući za tako nešto. Zatim se nedugo potom oglasilo i Ministarstvo kulture koje je saopštilo da će ovaj muzej biti zasebna celina u okviru Muzeja nauke i tehnike, podseća eKapija.

Moderna garaža u centru grada je izgrađena 1929. godine, a 1994. godine odlukom Vlade Srbije utvrđena kao spomenik kulture i u njoj se godinama nalazio ovaj muzej. Garaža je re­sti­tu­ci­jom pri­pala na­sled­ni­ci­ma pr­vo­bit­nih vlasni­ka.

  • LJUBOMIR

    6.4.2024 #1 Author

    Valjda je to sasvim normalna stvar

    Odgovori

  • LENA

    7.4.2024 #2 Author

    Obezbedjenje privremenog smestaja za stare i vredne cetvorotockase iz muzeja automobila je vazan korak u ocivanju kulturne bastine i istorije automobila u Srbiji

    Odgovori

  • HANA

    7.4.2024 #3 Author

    Gde li će završiti na kraju? 🤡

    Odgovori

  • BLIZANAC

    7.4.2024 #4 Author

    Bitno da su i oni smesteni

    Odgovori

  • ŽIZI

    7.4.2024 #5 Author

    To je ok

    Odgovori

  • Brana

    7.4.2024 #6 Author

    Normalno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    7.4.2024 #7 Author

    Naravno da ce im biti obezbedjen prinudni smestaj,to je neprocenjivo…

    Odgovori

  • Manja

    7.4.2024 #8 Author

    Bilo bi porazavajuce da im nije pronadjen smestaj…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...