Predsednik Srbije nakon sastanka sa predsednikom Mađarske

Vučić: Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu na graničnom prelazu Srbije i Mađarske

EUSrbija

21.8.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vučić: Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu na graničnom prelazu Srbije i Mađarske Vučić: Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu na graničnom prelazu Srbije i Mađarske
Srbija i Mađarska pokušaće da naprave jedan kontrolni punkt za građane Srbije i Mađarske na graničnom prelazu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka... Vučić: Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu na graničnom prelazu Srbije i Mađarske

Srbija i Mađarska pokušaće da naprave jedan kontrolni punkt za građane Srbije i Mađarske na graničnom prelazu, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

„Očekujemo podršku Evropske unije. Pokušaćemo da napravimo jednu kontrolu, što zahteva stotine miliona evra ulaganja. Prvi put smo razgovarali i ponudičemo to i našim rumunskim prijateljima, na tromeđi. To je za Reske-Horgoš od izuzetnog značaja”, naglasio je Vučić, a prenosi eKapija.

Kako je rekao, sa zvaničnicima Mađarske razgovarano je o brojnim projektima i o izgradnji pruge od Beograda do Budimpešte.

„Srpski deo ćemo završiti na vreme ili pre vremena. Zamolio sam premijera Orbana da mađarska strana sa kineskim izvođačima ubrza taj deo na mađarskoj teritoriji da bismo za dve godine mogli da idemo od Beograda do Budimpešte za dva sata i 40 minuta”, kazao je predsednik Vučić.

Razgovarali su, kako je dodao, i o smeštajnim kapacitetima za gas.

„Zahvalni smo mađarskoj vladi na svemu. Razgovarali smo i o mogućim opasnostima vezanim za energetsku bezbednost obeju zemalja i dogovorili se kako da politički reagujemo i suštinski zaštitimo interese i Srbije i Mađarske”, istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da je jedna od važnih stvari bilo i Svetsko prvenstvo u atletici.

„Mađarska na fantastičan način gradi svoje sportske kapacitete i preuzima međunarodne organizacije i dovodi ih u Budimpeštu, od vodenih sportova do mnogih drugih. Razmišljajući o Expou ponudili smo dodatnu saradnju sa Mađarskom. U širem master planu, osim fudbalskog nacionalnog stadiona želimo da izgradimo onakav atletski stadion kakav smo videli juče”, naglasio je Vučić.

Tu, napominje, postoji problem, kojim se bave, a u vezi su i sa našim novim standionima izgrađenim po UEFA standardima, ko će da ih održava i kako ćemo da obezbeđujemo veliki broj događaja na godišnjem nivou.

„Zato ćemo u narednim mesecima pronaći neku od najboljih svetskih kompanija koja to može da radi za nas i onoga što možemo da napravimo od sadržaja za naše ljude”, kazao je Vučić.

  • SABRINA

    21.8.2023 #1 Author

    Pruga Beograd-Budimpešta će zaista biti nešto što je odavno trebalo da se napravi.

    Odgovori

  • tamara71

    21.8.2023 #2 Author

    Bilo bi lepoo…

    Odgovori

  • Jj992

    21.8.2023 #3 Author

    Pokusaj-sve ove godine….

    Odgovori

  • Gaga

    27.8.2023 #4 Author

    To bi bilo dobro..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...