predsednik srbije očekuje više od stranih investicija

Vučić: Srbija prva zemlja u regionu po visini zarada

Srbija

2.3.2024 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Vučić: Srbija prva zemlja u regionu po visini zarada Vučić: Srbija prva zemlja u regionu po visini zarada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu da je Srbija prva zemlja u regionu po visini plata. Vučić je rekao da je u... Vučić: Srbija prva zemlja u regionu po visini zarada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu da je Srbija prva zemlja u regionu po visini plata.

Vučić je rekao da je u decembaru 2023. godine u Srbiji prosečna zarada iznosila 812 evra, a da u martu očekuju da ona bude 855 i više.

„U decembru nismo imali povećanje minimalca, nismo imali povećanje zarada, što nam sve dolazi na ovih 812 evra. Crna Gora je u januaru imala 819 evra prosečnu platu, 35 evra ispod Srbije, a bili su 50 odsto ispred nas pre deset godina. Bugarska je u decembru imala 842 evra, a dali smo se u trk i da prestignemo Bugarsku, Rumunija je imala 1.019 i to nam je sada cilj, da prestignemo i njih“, rekao je Vučić.

Vučić je govoreći o ekonomiji u Srbiji, naveo da je potrebno da se nastavi ulaganje, poput otvaranja naučno tehnoloških parkova.

„Za nas je od velikog značaja ovo što radimo po pitanju zelenih koridora, PEM konvencija, ne možemo da dovučemo novog proizvođača automobila, jer treba da imamo 50 odsto proizvodnje u Srbiji, da bi oni mogli da izvoze. Očekujemo da strane investicije ove godine premaše pet milijardi evra. Mađarska je malo ispred nas, Rumunija 2,8 milijardi. Ne zaboravite da nemamo more i nemamo ulaganja u velike hotele, poslovne prostore na morskoj obali kao što ima dobar deo zemalja u okruženju“, rekao je Vučić.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...