Ušteda oko milion evra na godišnjem nivou

Za manje od godinu dana rekonstruisano 2.500 kilometara niskonaponske mreže

Srbija

20.5.2024 11:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Za manje od godinu dana rekonstruisano 2.500 kilometara niskonaponske mreže Za manje od godinu dana rekonstruisano 2.500 kilometara niskonaponske mreže
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je u rekonstrukciju niskonaponske mreže uloženo oko 50 miliona evra i za manje... Za manje od godinu dana rekonstruisano 2.500 kilometara niskonaponske mreže

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je u rekonstrukciju niskonaponske mreže uloženo oko 50 miliona evra i za manje od godinu dana rekonstruisano je blizu 2.500 kilometara niskonaponske mreže na distributivnim područjima Niša, Kraljeva i Kragujevca, koji obuhvataju 20 lokalnih samouprava u Srbiji.

„Kad kažemo niskonaponska mreža, to je upravo onaj deo mreže sa kojim svi mi kao građani imamo neposredan kontakt. Rekonstrukcijom se rešavaju višedecenijski problemi koji su posledica nedovoljnog ulaganja, a koje su građani osećali kroz prekide napajanja prilikom vremenskih nepogoda, kvarove na uređajima u domaćinstvu, pa i opasnost od neizolovanih provodnika“, kazala je Đedović Handanović, objavilo je ministarstvo.

Kako je ministarka dodala, završetkom ove investicije Elektrodistribucija Srbije omogućila je građanima kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom, sa manje kvarova i prekida u snabdevanju, a ujedno stvorila uslove za značajne uštede u daljem poslovanju.

Istakla je da će rekonstrukcija niskonaponske mreže, odnosno zamena više od 34.000 drvenih stubova betonskim i zamena neizolovanih provodnika samonosećim kablovskim snopom, doneti značajne uštede Elektrodistribuciji Srbije.

„Oko milion evra na godišnjem nivou će uštedeti Elektrodistribucija Srbije smanjenjem tehničkih gubitaka, odnosno rasipanja energije koja nije ni stigla do građana, troškova pregleda održavanja mreže i seče rastinja, dok će građani imati pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje“, navela je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, Loša mreža ograničavala je i mogućnosti za priključenje novih kupaca, posebno sa povećanjem broja zahteva građana za priključenje solarnih panela koje postavljaju na krovovima.

„Broj kupaca-proizvođača i instalisana snaga solarnih elektrana na krovovima prozumera povećana je u prethodnih godinu i po dana šest do sedam puta. Danas na mreži imamo više od 3.000 kupaca-proizvođača, ukupnog kapaciteta većeg od 50 MW, a rekonstrukcijom mreže stvoreni su uslovi za priključenje novih kupaca i povećanje snage kod postojećih“, kazala je ministarka.

Podsetila je da je rekonstrukcija niskonaponske mreže samo deo ukupnih ulaganja u distributivni sistem, za koje je ukupno predviđeno oko 440 miliona evra, što su istorijski najveća ulaganja u ovaj deo energetskog sistema.

„Od oktobra prošle godine, ugrađeno je više od 200.000 pametnih brojila, što će takođe uticati na manje gubitke na mreži i kvalitetniju uslugu za potrošače. U zamenu transformatora uloženo je oko 20 miliona evra, a do kraja 2023. zamenjena su 723 manja transformatora, kao i pet velikih, a preostalih 11 velikih biće zamenjeno do kraja leta“, navela je ministarka Đedović Handanović.

  • LJUBOMIR

    20.5.2024 #1 Author

    Lepo čuti mada malo

    Odgovori

  • SUNCE

    21.5.2024 #2 Author

    Sbakako korisno jer ce se na ovaj nacin smanjiti gubitak energije u prenosu zbog starih mreza.

    Odgovori

  • LULELUKA

    22.5.2024 #3 Author

    Odlicno, samo napred. Do godine da se sve rekonstruise.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.