meso koje dođe do kupca obavezno se pregleda

Zabranjeni transport i trgovina svinjama u Mrčajevcima zbog afričke kuge

BiznisSrbija

13.5.2023 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 15

Zabranjeni transport i trgovina svinjama u Mrčajevcima zbog afričke kuge Zabranjeni transport i trgovina svinjama u Mrčajevcima zbog afričke kuge
Pojava afričke kuge u Mrčajevcima u čačanskom kraju, to jest mestima koja se smatraju ugroženim, zabranjen je transport i trgovina svinjama. Kako piše Politika,... Zabranjeni transport i trgovina svinjama u Mrčajevcima zbog afričke kuge

Pojava afričke kuge u Mrčajevcima u čačanskom kraju, to jest mestima koja se smatraju ugroženim, zabranjen je transport i trgovina svinjama.

Kako piše Politika, klanje životinja dozvoljeno je samo pod specijalnim uslovima i sa posebnim dozvolama, a u domaćinstvima gde je zaraza otkrivena preduzete su sve mere koje su po Zakonu o veterinarstvu donete, izjavio je zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić.

On je dodao da će u cilju sprečavanja širenje afričke kuge biti preduzete sve neophodne mere, jer se bolest se vrlo lako širi i prenosi .

Na forumima koje okupljaju proizvođače domaćih životinja može se pročitati da su farmeri prilično zabrinuti zbog pojave ove smrtonosne bolesti životinja. Oni prenose iskustva sa terena, nezvanično kažu da je u Mrčajevcima veliki broj životinja stradao i apeluju na kolege da ozbiljno shvate situaciju i sprovedu sve mere koje struka nalaže.

Već se razgovara i o tome da će cene prasića i svinja sigurno porasti zbog zaraze koja je pogodila ovaj kraj, jer će bolest na farmama uticati na pad proizvodnje u narednom periodu, piše Politika.

Lokalni mediji prenose izjave prerađivača mesa i ugostitelji koji navode da nema razloga za paniku, jer se meso koje dođe do kupca obavezno pregleda.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...