Ministarka Đedović Handanović obišla završne radove

Završetak izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska početkom novembra

EUSrbija

27.10.2023 16:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Završetak izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska početkom novembra Završetak izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska početkom novembra
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović obišla je u petak završne radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i najavila da će gradnja... Završetak izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska početkom novembra

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović obišla je u petak završne radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i najavila da će gradnja ovog strateški važnog gasovoda biti završena u prvim nedeljama novembra.

„Radovi na gasnoj interkonekciji ušli su u finalnu fazu, do sada je izvedeno oko 98 odsto radova. Očekujemo da izgradnja bude završena u prve dve nedelje novembra i da se krene u pribavljanje neophodnih dozvola kako bismo obezbedili da gasovod u narednim nedeljama postane operativan“, rekla je ministarka koja je obišla gasnu merno-regulacionu stanicu u mestu Trupale kod Niša i imala sastanak sa izvođačima i drugim učesnicima u projektu.

Dodala je i da realizaciju ovog projekta prati na dnevnom nivou i tako će biti do samog završetka, saopštilo je ministarstvo.

Ona je istakla da je gasni interkonektor Srbija-Bugarska projekat od strateške važnosti za Srbiju zbog diversifikacije izvora snabdevanja gasom.

„Sa ovom interkonekcijom, pored ruskog gasa koji je važan i stabilan izvor snabdevanja, imaćemo mogućnost da se preko Bugarske povežemo i sa gasom iz Azerbejdžana i LNG terminala u Grčkoj. Pregovaramo sa kompanijom iz Azerbejdžana i do kraja novembra očekujemo potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Ministarstava energetike Srbije i Azerbejdžana, kao i komercijalnog ugovora između azerbejdžanskog snabdevača i JP Srbijagas“, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka očekuje da snabdevanje prirodnim gasom interkonektorom počne do kraja godine.

  • SUNCE

    27.10.2023 #1 Author

    Dobro je diversifikovati izvore snabdevanja gasom.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.10.2023 #2 Author

    Verujemo ministarki na rec…

    Odgovori

  • GAGA

    29.10.2023 #3 Author

    Postuju rokove u poslednje vreme

    Odgovori

  • gagica

    29.10.2023 #4 Author

    Sto se mora mora se

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...