Prevoznici tvrde da imaju samo jedan izlaz iz negativnog poslovanja

Zbog poskupljenja goriva i visoke akcize cene transporta će skočiti bar 10 odsto

BiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaU fokusu

9.5.2022 14:01 Autor: Stefan Petrović 22

Zbog poskupljenja goriva i visoke akcize cene transporta će skočiti bar 10 odsto Zbog poskupljenja goriva i visoke akcize cene transporta će skočiti bar 10 odsto
Zbog rasta cena goriva, ali i razlike u politici akciza imeđu Srbije i Evropske unije (EU), prevoznici najavljuju da će u borbi sa aktuelnom... Zbog poskupljenja goriva i visoke akcize cene transporta će skočiti bar 10 odsto

Zbog rasta cena goriva, ali i razlike u politici akciza imeđu Srbije i Evropske unije (EU), prevoznici najavljuju da će u borbi sa aktuelnom ekonomskom situacijom cene prevoza rasti između 10 i 15 odsto.

Budući da se u Srbiji dešavaju poremećaji uzrokovani rastom cene energenata koji u najvećoj meri diktira rusko-ukrajinski rat, direktor poslovnog Udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport Goran Aleksić u razgovoru za Biznis.rs kaže da se radi o problemu koji se u ekonomskom smislu preliva i na Srbiju i da je neophodno da se reaguje na neki način kako bi prevoznici opstali.

„Rast cena energenata je ozbiljan problem za privredu, odnosno za proizvodne sisteme koji koriste usluge transporta, a pokazalo se u vreme korona krize da je transport suština, odnosno temelj svakog života – dolazak ili odlazak na posao, u školu, prevoz privrednih sirovina, gotovih proizvoda“, ističe Aleksić.

On ukazuje da su troškovi transporta zapravo sastavni deo cena krajnjih proizvoda, odnosno usluga, naročito ako se ima u vidu da se transport mnogo puta javlja u procesu koji nazivamo – od njive do trpeze.

Kao glavni aktuelni razlog za rast cene transporta Aleksić navodi poskupljenje goriva, ali i činjenicu da se politika oporezivanja prevoznika u Srbiji i EU drastično razlikuje, pri čemu EU daje određene povlastice svojim kompanijama.

U tom smislu, on podseća da prevoznici četiri godine od Vlade Srbije traže da postupi u skladu sa evropskim propisima, odnosno da smanji akcize.

Kamioni
Foto: Pixabay.com

„Akciza u EU je 39 dinara po litru goriva, a u Srbiji više od 50 dinara. Kada bi se i kod nas smanjila akciza to bi nam olakšalo poslovanje“, naglašava naš sagovornik, dodajući da su cene goriva otprilike izjednačene sa EU, ali ne i visina akcize.

Ipak, budući da ovi zahtevi nisu ispunjeni, Aleksić kaže da je naša transportna privreda nekonkurentna na evropskom nivou, budući da su cene morale da budu prilično visoke kako bi se pokrili troškovi, a prevoznici rade sa vrlo malom zaradom ili na ivici gubitka.

„To se vidi i po kvalitetu autobusa ako izađete iz Beograda“, kaže on.

Tome dodaje i da su sada, zbog naglog rasta cena goriva, mnoge evropske države ukinule akcizu za legalne prevoznike koji zadovoljavaju niz neophodnih kriterijuma.

„Međutim, to kod nas nije slučaj i mi nemamo drugo rešenje za izlaz iz negativnog poslovanja, već da korigujemo cene za 10 do 15 odsto. To može da pokrije troškove i da prevaziđe velike gubitke u teškim uslovima“, kaže Goran Aleksić.

Budući da je kod nas velika konkurencija u javnom prevozu ljudi i robe, on ocenjuje da ovim poskupljenjem neće doći do velikog profita, ali su se brojni prevoznici već odlučili ili se spremaju na ovaj korak.

 • Anna

  9.5.2022 #1 Author

  Prevoz je već poskupeo za 30%. Dodatno poskupljenje od 10-15 % značiće da je prevoz otišao skoro 50%. Da li je to realno poskupljenje? Nisam sigurna.

  Odgovori

 • TATJANA

  9.5.2022 #2 Author

  Verujem da ce tako i biti, logicno je

  Odgovori

 • DJORDJE1

  9.5.2022 #4 Author

  Cene svega nenormalno skaču, pa ne čudi da će to biti i u slučaju transporta.

  Odgovori

 • SNEZANA

  9.5.2022 #5 Author

  Ocekivano,kao sto ce i sve ostalo poskupeti.

  Odgovori

 • SANJA

  9.5.2022 #6 Author

  A kada je gorivo bilo jeftino nisu znali da smanje

  Odgovori

  • IVAN

   9.5.2022 #7 Author

   Nekima i da je 500din opet bih se vozili nije im skupo

   Odgovori

 • IVAN

  9.5.2022 #8 Author

  Ma neka skače

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.5.2022 #10 Author

  Shodno situacini i poskupljenju,naravno da ce podici cenu…

  Odgovori

 • Sasa

  9.5.2022 #12 Author

  Tehnicki otisao na 12000 radi se svakog meseca ,gune ulja delovi mehanicarske usluge sve je poskupelo za50 i vise posto a poskupece prevoz za 10-15% …prostom matematikom tesko da je to dovoljno

  Odgovori

 • VERA

  9.5.2022 #13 Author

  Naravno njima gorivo najvecim delom ulazi u cenu prevoza.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  10.5.2022 #14 Author

  To je potpuno neminovno.

  Odgovori

 • BOJANA

  10.5.2022 #15 Author

  Pa zbog goriva uvek sve poskupljuje, naravno da će prevoz najviše.

  Odgovori

 • BOJANA

  10.5.2022 #16 Author

  Eto i opet poskupljenje zbog goriva.

  Odgovori

 • NATI29

  10.5.2022 #17 Author

  Svako koristi priliku da poskupi

  Odgovori

 • VOJKAN

  10.5.2022 #18 Author

  Kako cenu skaču, počeću ko u slagalici da vičem stop, stop, stop…

  Odgovori

 • Lelica

  10.5.2022 #21 Author

  Pa nista cudno,ionako samo citamo kako cene svega skacu.

  Odgovori

 • DUSA

  24.2.2024 #22 Author

  Ma sve ce tek poskupeti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *