Umesto kubnog metra prikazivaće se kilovat-časovi

Srbijagas od oktobra menja prikazivanje potrošenog gasa na računima  

SrbijaU fokusuVesti

22.8.2022 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Srbijagas od oktobra menja prikazivanje potrošenog gasa na računima   Srbijagas od oktobra menja prikazivanje potrošenog gasa na računima  
Javno preduzeće Srbijagas objavilo je da će se od 1. oktobra isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati u kilovat-časovima (kWh). Srbijagas... Srbijagas od oktobra menja prikazivanje potrošenog gasa na računima  

Javno preduzeće Srbijagas objavilo je da će se od 1. oktobra isporučeni prirodni gas umesto u kubnim metrima (m3) obračunavati u kilovat-časovima (kWh).

Srbijagas je na svom sajtu objavio da je dobio saglasnost Agencije za energetiku na odluku o ceni prirodnog gasa za javno snabdevanje, a u skladu sa odlukom o izmenama i dopunama metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje iz ove godine.

„Pomenutom odlukom se tarife za ‘kapacitet’ iskazuju u ‘dinarima/ kWh/dan/godinu’, a tarife za ‘energent’ u ‘dinarima/kWh'“, naveli su iz Srbijagasa.

Kako je precizirano, „izmene metodologije posledica su promene načina merenja isporučenog prirodnog gasa i uvođenja kWh umesto m3 kao obračunske veličine isporučene energije u skladu sa uredbom“.

Iz Srbijagasa su istakli da promena u načinu iskazivanja cena prirodnog gasa za javno snabdevanje „neće imati ekonomsko-finansijske efekte na visinu tarifa i prosečnih cena“.

  • VERA

    22.8.2022 #1 Author

    Samo da ne budu veci racuni.

    Odgovori

  • Suzana

    22.8.2022 #2 Author

    KAKO to panirate da izvedete, KAKO ce se meriti, kada su nam instalirani uredjaji koji mere kubikazu? O cemu je ovde rec?

    Odgovori

  • Zmaj iz NS

    22.8.2022 #4 Author

    A bice …

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    22.8.2022 #5 Author

    U prevodu poskupljenje

    Odgovori

  • Sass

    22.8.2022 #6 Author

    Ovo mu dodje kao kada bi nam od sada prodavali litarsko mleko kao kilogram mleka ….

    Odgovori

  • Emilija

    22.8.2022 #7 Author

    Da.samo da ne ide na gore kao i sve ostalo

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.8.2022 #8 Author

    Bice i veci racuni…

    Odgovori

  • Ing Zoran Vukov

    23.8.2022 #9 Author

    Izmene tarifnog sistema naplate utrošenog gasa treba da korisnike u potpunosti dovede u zabluda šta treba da plate. I sadašnji tarifni sistem nije ispravan jer se pored cene m3 gasa naplaćuju i naknade koje se moraju nalaziti u samoj prodajnoj ceni gasa. Ispravan način naplate je kada se očitana količina m3 utrošenog gasa pomnoži sa jediničnom prodajnom cenom (kao i kod kupovine ostalih roba) Prodavac gasa je dužan da istakne deklaraciju kolika je toplotna moć gasa koji se distribuira iskazanu u KJ (kao sada) i nemože korisnik da saznaje kolika je toplotna moć utrošenog gasa tek po izdavanju računa već to mora znati pre potrošnje.

    Odgovori

  • MARKO7

    27.8.2022 #10 Author

    Dobra vest iskreno

    Odgovori

  • Ika

    28.8.2022 #11 Author

    Menja se ,ali sumnjam u korist za gradjane

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...