Ugostitelji zbog manjka konobara i kuvara traže pomoć države

Srpski hotelijeri biće primorani da zapošljavaju radnike iz Bangladeša

BiznisSrbijaTurizamVesti

4.8.2021 08:22 Autor: Ljiljana Begović 1

Srpski hotelijeri biće primorani da zapošljavaju radnike iz Bangladeša Srpski hotelijeri biće primorani da zapošljavaju radnike iz Bangladeša
Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije (HORES), Georgi Genov, najavio je da će zbog manjka radnika, hotelijeri u Srbiji biti prinuđeni da traže pomoć... Srpski hotelijeri biće primorani da zapošljavaju radnike iz Bangladeša

Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije (HORES), Georgi Genov, najavio je da će zbog manjka radnika, hotelijeri u Srbiji biti prinuđeni da traže pomoć države pri zapošljavanju. Početkom septembra na Skupštini tog udruženja biće formulisan zahtev Vladi Srbije za olakšice u zapošljavanju radnika, oslobađanjem od poreza i doprinosa na zarade kako bi se većim platama zaustavio odlazak neophodnog kadra iz zemlje.

Zbog velikog deficita konobara, kuvara i sobarica jedan domaći hotel već je pregovarao o dolasku radnika iz Bangladeša.

„Hotelima i restoranima nedostaje oko 15.000 radnika, a da bi ih stimulisali da ne odlaze iz zemlje i da ne bi bili prinuđeni da ih ‘uvozimo’ iz Bangladeša, tražićemo od države da za novozaposlene zarade budu oslobođene od poreza i doprinosa kako bi hoteli i restorani mogli da ih povećaju“, rekao je Genov, piše Danas.

Genov je naglasio da se moraju tražiti rešenja u školskom sistemu da se poveća broj obrazovanih za ta zanimanja.

U hotelima i restoranima Srbije, prema njegovim rečima, radi oko 46.000 radnika, a sa zaposlenima u kafićima, raznim kuhinjama u tom sektoru radi oko 76.000 ljudi.

Genov je rekao da je popunjenost kapaciteta u gradskim hotelima od 30 do 70 odsto i da je bolja poslovna situacija nego prošle godine, ali da je smanjen broj turista u planinskim i banjskim centrima za 10-15 odsto jer su turisti ove godine odmor više koristili za odlazak na more.

Kako će se završiti turistička sezona, prema njegovim rečima, teško je proceniti jer dugoročnih rezervacija nema, a mesta se rezervišu nekoliko dana pred polazak na odmor.

  • NINICA

    23.10.2022 #1 Author

    Tako je! Zato što su hotelske plate izuzetno male.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...