Vlasnik kompanije Liberty Steel u problemu, pitanje šta će biti sa više hiljada radnih mesta

Šta očekuje industriju čelika u Velikoj Britaniji

SvetVesti

9.4.2021 08:45 Autor: Marija Jovanović 0

Šta očekuje industriju čelika u Velikoj Britaniji Šta očekuje industriju čelika u Velikoj Britaniji
Zabrinutost za budućnost kompanije Liberty Steel i njenih 3.000 radnika u Velikoj Britaniji, sa dodatnih 10.000 radnih mesta koja su od nje zavisna, porasla... Šta očekuje industriju čelika u Velikoj Britaniji

Zabrinutost za budućnost kompanije Liberty Steel i njenih 3.000 radnika u Velikoj Britaniji, sa dodatnih 10.000 radnih mesta koja su od nje zavisna, porasla je nakon što je vlada odbila molbu njene matične kompanije za zajam za spas vredan 170 miliona funti.

Industrijalac i vlasnik kompanije Liberty Steel Sandživ Gupta (Sanjeev Gupta) tvrdi da se nijedna fabrika neće zatvoriti pod njegovim nadzorom, dok se on trudi da refinansira svoje poslovanje nakon propasti i izostanka finansijske podrške Greensill Capital.

On je odbijen od strane britanske vlade nakon što je zatražio zajam od 170 miliona funti, dok su pojedini investitori započeli pravni postupak zbog likvidacije pojednih delova njegove grupe. Gupta je rekao da on i GFG Alliance, matična kompanija Liberty Steel, neće čekati bilo koga, već će stvar uzeti u svoje ruke i učiniti sve što je u njihovoj moći da pronađu rešenje.

Foto: Printscreen Youtube

“Naše sveukupno poslovanje je profitabilno, imamo određene ponude za refinansiranje i svakako ćemo ući u proces refinansiranja, a takođe ćemo podržati i naše poslovanje u Velikoj Britaniji”, kazao je Gupta za BBC i dodao da nijedna njegova fabrika neće biti zatvorena.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se nada da će postrojenja biti spašena jer je Britaniji potrebna jaka industrija čelika. Kako je kazao, ministar privrede Kvasi Kvarteng (Kwasi Kwarteng) svakodnevno je bio u kontaktu sa GFG Alliance.

„Mislim da je britanski čelik veoma važno nacionalno blago. Činjenica da proizvodimo čelik u ovoj zemlji ima dugoročan strateški značaj“, rekao je Džonson. “Tokom pandemije smo naučili da nije dobra ideja da se u teškim vremenima oslanjamo na uvoz kritičnih stvari”, dodao je on.

Sindikat radnika GMB saopštio je da su izjave vlasnika Liberty Steel dobrodošle, ali da davanje garancija bez pokazivanja finansijske podrške samo pokreće dodatna pitanja.

„Da biste mogli da date ove garancije sa toliko samopouzdanja, morate pretpostaviti da su se pronašli modeli finansiranja neophodnog za održavanje kompanije”, rekao je Ros Murdok (Ross Murdoch), državni službenik GMB.

„Ako je to slučaj, on treba da obavesti ljude i zaustavi zabrinutost radnika”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...