istraživanje obavljano tokom šest i po godina

Šta piše u preliminarnim nacrtima procene uticaja na životnu sredinu koje je objavio Rio Tinto?

Vesti

14.6.2024 11:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Šta piše u preliminarnim nacrtima procene uticaja na životnu sredinu koje je objavio Rio Tinto? Šta piše u preliminarnim nacrtima procene uticaja na životnu sredinu koje je objavio Rio Tinto?
Kompanija Rio Tinto je objavila preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“. Kako je saopštila, nacrti studija zasnovani su na... Šta piše u preliminarnim nacrtima procene uticaja na životnu sredinu koje je objavio Rio Tinto?

Kompanija Rio Tinto je objavila preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“. Kako je saopštila, nacrti studija zasnovani su na istraživanjima koja je sprovelo više od stotinu domaćih i međunarodnih nezavisnih stručnjaka, uključujući 40 univerzitetskih profesora sa više od 10 fakulteta.

“Rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat ‘Jadar’ može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine”, zaključuje se u saopštenju međunarodne rudarske kompanije.

Navodi se da je rad na studijama počeo prikupljanjem podataka o početnom stanju, nakon čega je sprovedeno više od 23.000 bioloških, fizičkih i hemijskih analiza zemljišta, vode, vazduha i buke, tokom šest i po godina.

Objavljivanje nacrta studija na 2.000 stranica, sa pratećim objašnjenjima, ne predstavlja početak zvaničnog postupka procene uticaja na životnu sredinu koji predviđa zakon Republike Srbije.

„Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta ‘Jadar’ predstavljaju najsveobuhvatnije studije ove vrste koje su ikada rađene u Srbiji“, kaže profesor doktor Aleksandar Jovović, redovni profesor Mašinskog fakulteta i rukovodilac dve studije. Profesor Jovović navodi da se kroz brojne modele, proračune i analize ove studije detaljno analiziraju početno stanje životne sredine i procenjuju tehnička rešenja i njihov uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

“Učešće nevladinih organizacija, univerzitetskih ustanova, akademika, projektantskih kompanija i zainteresovane javnosti u budućoj javnoj raspravi o studijama doprinele bi razvoju projekta visokog kvaliteta“, kaže Jovović.

Radni nacrti studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ sastoje se od tri zasebne, međuzavisne i povezane studije o uticaju podzemnog rudnika, postrojenja za preradu na površini i deponije industrijskog otpada. Zajedno ove studije pružaju analizu potencijalnih uticaja na životnu sredinu, kao i načine na koje će ti rizici biti ublaženi. Studije su sačinjene tako da prvo utvrđuju početno stanje, zatim identifikuju rizike koji mogu izazvati potencijalne štetne posledice po vazduh, zemljište, vodu, biodiverzitet, potencijalne rizike upravljanja otpadom, kulturno nasleđe i život zajednice, a zatim “detaljno opisuju korake koje će kompanija preduzeti da spreči i upravlja tim rizicima i nadoknadi posledice kada je to potrebno.”

Kada su u pitanju rudarski projekti, kao i prilikom izgradnje puteva, elektrana i realizacije drugih  infrastrukturnih projekata, zabranjeno je započinjanje bilo kakvih radova bez zvanično odobrene studije o proceni uticaja na životnu sredinu od strane nadležnih državnih institucija Republike Srbije. Taj proces podrazumeva i javne rasprave i revizije nezavisnih stručnjaka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...