ŠTA SE DEŠAVA SA SREBROM? Velike banke gomilaju zalihe i očekuju rast cena

AnalizaInvesticijeLifestyleLuksuzNovacSvetU fokusuVesti

16.12.2020 13:37 Autor: Marko Miladinović 0

ŠTA SE DEŠAVA SA SREBROM? Velike banke gomilaju zalihe i očekuju rast cena ŠTA SE DEŠAVA SA SREBROM? Velike banke gomilaju zalihe i očekuju rast cena
Američka banka JP Morgan Chase, među najvećima na svetu, prepoznata i kao jedan od simbola investiranja sa Menhetna i Wall Streeta, zaključno sa prvom... ŠTA SE DEŠAVA SA SREBROM? Velike banke gomilaju zalihe i očekuju rast cena

Američka banka JP Morgan Chase, među najvećima na svetu, prepoznata i kao jedan od simbola investiranja sa Menhetna i Wall Streeta, zaključno sa prvom polovinom 2020. godine prikupila je najveću količinu srebra u privatnom vlasništvu – čitavih 600 miliona unci. Sa aktuelnom cenom ovog plemenitog metala od 24,58 dolara po unci, ta zaliha trenutno vredi 14,75 milijardi dolara, a velike su šanse da će već u prvim mesecima naredne godine premašiti vrednost od 20 milijardi dolara.

Krajem septembra JP Morgan Chase se sudski nagodila po tužbi jednog menadžera hedž fonda i dva poznata trejdera plemenitim metalima da je manipulisala cenama fjučersa vezanim za cene srebra, zbog čega su oštećeni izgubili, po sopstvenoj proceni, približno 30 miliona dolara. Iznos nagodbe nije objavljen u javnosti, piše američki CNBC, međutim samo dve nedelje kasnije JP Morgan Chase suočila se sa novim sličnim optužbama.

Američka vlada počela je da istražuje ovaj konkretan segment poslovanja čuvene banke, s tim da će sada grupacija sa Menhetna morati dobrano da odreši kesu i plati kaznu u iznosu od 920 miliona dolara državnoj administraciji SAD.

Pritom, JP Morgan Chase nije jedinstvena po ovakvom ponašanju, nego je jednostavno najveća, pa samim tim pod stalnom lupom regulatora i konkurencije na tržištu plemenitih metala i fjučersa koji se za njih vezuju.

U trku za „srebrnim profitom“ nedavno se uključila i londonska bankarska grupa Standard Chartered, čija podružnica iz Indije „pokušava da otkupi svaku srebrnu polugu koja se pojavi u ponudi“, piše profesionalni portal FXstreet.

Šta je uzrok ovakvog ponašanja bogatih banaka?

Foto: Pixabay

Analitičari nemačke Commerzbank predviđaju da će cena srebra u nekom trenutku tokom 2021. godine porasti za makar 30 procenata, sa potencijalom da obim trgovine ovog plemenitog metala dostigne istorijske rekorde.

Njihova obimna analiza prognozira prosečnu cenu od oko 26,5 dolara po unci, ali i rast preko 30 dolara do četvrtog kvartala dogodine. Rast cena srebra izražen u procentima biće veći od uspona vrednosti zlata.

Ponovo će biti povećana industrijska potražnja, nakon smirivanja globalne situacije uzrokovane pandemijom, a s druge strane srebro, baš kao i zlato, tradicionalno dostiže veće cene po završetku kalendarskih investicionih ciklusa, koji se takođe očekuju u sledećih 12 meseci.

Pored toga, novoizabrani američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) zavetovao se da će tokom četvorogodišnjeg mandata pomoći izgradnju oko 500 miliona solarnih panela širom SAD, a srebro je metalna komponenta koja igra važnu ulogu u njihovoj proizvodnji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...