MOEX indeks realizovao rast od 4,4 odsto

Strani fondovi mogu da trguju organičenim brojem akcija na Moskovskoj berzi

BerzaNovacVesti

28.3.2022 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Strani fondovi mogu da trguju organičenim brojem akcija na Moskovskoj berzi Strani fondovi mogu da trguju organičenim brojem akcija na Moskovskoj berzi
Trgovanje na Moskovskoj berzi je omogućeno uz značajna ograničenja, uzimajući u obzir da je centralna banka zabranila trgovanje s kratkih pozicija, a da stranci... Strani fondovi mogu da trguju organičenim brojem akcija na Moskovskoj berzi

Trgovanje na Moskovskoj berzi je omogućeno uz značajna ograničenja, uzimajući u obzir da je centralna banka zabranila trgovanje s kratkih pozicija, a da stranci mogu da trguju samo ograničenim brojem akcija.

Centralni MOEX indeks u početku trgovačkog dana je skočio 10 odsto, da bi na kraju trgovanja bio viši za 4,4 odsto, prenosi agencija Mina.

Podsetimo, krajem prošle nedelje je posle gotovo mesec dana ponovo otvorena berza u glavnom gradu Rusije.

Stručnjaci upozoravaju da se radi o veštački podstaknutom rastu, jer je službena Moskva najavila da će državnim novcem osigurati ponovnu podršku akcijama na ovoj berzi.

MOEX indeks je ove godine izgubio trećinu vrednosti.

U prvoj polovini prošle godine strani fondovi posedovali su više od 80 odsto akcija kojima se trguje na Moskovskoj berzi, pri čemu se ističu američki i kanadski fondovi.

Institut za međunarodne finansije predviđa da će ruski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti za 15 odsto.

  • GOCA BG

    28.3.2022 #1 Author

    I tu su postavili ogranicenja,mudar potez…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...