Unapređenje energetske efikasnosti i infrastrukture

Strateška saradnja Srbije sa Francuskom razvojnom agencijom u mnogim oblastima

BiznisSrbijaVesti

22.9.2022 17:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Strateška saradnja Srbije sa Francuskom razvojnom agencijom u mnogim oblastima Strateška saradnja Srbije sa Francuskom razvojnom agencijom u mnogim oblastima
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u četvrtak sa direktorom za Evropu, Bliski istok i Aziju pri Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) Sirilom Belijeom... Strateška saradnja Srbije sa Francuskom razvojnom agencijom u mnogim oblastima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u četvrtak sa direktorom za Evropu, Bliski istok i Aziju pri Francuskoj razvojnoj agenciji (AFD) Sirilom Belijeom (Cyrille Bellier) o strateškoj saradnji i partnerstvu u oblasti infrastrukturnih projekata, energetske tranzicije i zaštite životne sredine, saopšteno je iz vlade.

Premijerka je istakla da je saradnja sa Francuskom razvojnom agencijom izuzetno značajna, pre svega u oblastima energetske tranzicije i unapređenju energetske bezbednosti i nezavisnosti, kao i sprovođenju „Zelene agende“, koje je ocenila kao projekte za budućnost i strateški cilj svoje buduće Vlade Srbije.

„Unapređenje energetske efikasnosti i napori koje preduzimamo, odrediće pravac razvoja energetskog sektora u narednim decenijama“, rekla je premijerka i dodala da je takođe cilj postizanja bezbednosti u gasnom sektoru, kroz projekat interkonekcije sa Bugarskom, što je jedan od najvažnijih projekata koji Srbija realizuje sa Evropskom unijom.

Direktor Francuske razvojne agencije istakao je da su za nekoliko godina postignuti značajni rezultati u sprovođenju klimatske politike i kreiranju institucionalnog okruženja za razvoj zelene agende i dostizanju EU standarda.

On je naveo da je AFD posvećena nastavljanju i širenju saradnje sa Srbijom i u drugim značajnim oblastima, poput energetske tranzicije, kroz tehničku i ekspertsku podršku.

Brnabić je izrazila uverenje da će se nastaviti saradnja i na projektima ulaganja u železničku infrastrukturu koje Srbija sprovodi sa ovom francuskom agencijom.

Ukazala je da su francuske firme u značajnoj meri prisutne na tržištu Srbije i izrazila uverenje da će zajedničkih projekata u budućnosti biti još više i u oblastima inovacija, biotehnologije i veštačke inteligencije.

 • kaćica

  22.9.2022 #1 Author

  Lepo nece nam biti lose sa Francuzima.

  Odgovori

 • TATJANA

  23.9.2022 #2 Author

  Lepa saradnja

  Odgovori

 • VERA

  23.9.2022 #3 Author

  Infrastrukturni projekti su nam jako bitni.

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.9.2022 #4 Author

  Svaki vid saradnje nama kao zemlji puno znaci..

  Odgovori

 • Tina

  25.9.2022 #5 Author

  Sa francuzimaa je uvek dobro

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...