STUDENTI SE PRVI VRAĆAJU SVOJIM OBAVEZAMA Učenici bez povratka u klupe, vrtići u funkciji od 11. maja

IzdvajamoSrbijaVesti

28.4.2020 17:19 Autor: Marija Jovanović 0

STUDENTI SE PRVI VRAĆAJU SVOJIM OBAVEZAMA Učenici bez povratka u klupe, vrtići u funkciji od 11. maja STUDENTI SE PRVI VRAĆAJU SVOJIM OBAVEZAMA Učenici bez povratka u klupe, vrtići u funkciji od 11. maja
Prvi koji se sa popuštanjem mera uvedenim zbog epidemije korona virusa vraćaju svojim obavezama su studenti kojima je omogućeno da se već sredinom maja... STUDENTI SE PRVI VRAĆAJU SVOJIM OBAVEZAMA Učenici bez povratka u klupe, vrtići u funkciji od 11. maja

Prvi koji se sa popuštanjem mera uvedenim zbog epidemije korona virusa vraćaju svojim obavezama su studenti kojima je omogućeno da se već sredinom maja vrate u svoje studentske domove kako bi se pripremili za ispite zakazane za kraj tog meseca. Osnovci i srednjoškolci se neće vraćati u klupe, a svoje ocene moći će da poprave u junu, za kada je planirana i mala matura.

Studenti će imati priliku da se već od polovine maja vrate u studentske domove koji su dezinfikovani i spremni za prijem, najavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. „Domovi u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu već su sređeni, dok će domovi u Nišu biti spremni posle prvomajskih praznika, a zatim ostaju domovi u Kosovskoj Mitrovici„, rekao je Šarčević Tanjugu.

Međutim, priliku za povratak u domove od polovine maja imaće pre svega studenti koji su se prijavili za polaganje ispita u aprilskom roku, a koji će, kaže Šarčević, biti održan krajem maja.

Prema njegovim rečima, on-line nastava za studente završava se sredinom maja, oko 18. i 19. maja, a ostalo je i da se završe blok časovi vežbi koji nisu mogli da se urade putem interneta, kao što je slučaj na Medicinskom fakultetu.

Foto: Pexels.com

„Mislim da je period u drugoj polovini maja potpuno dobar i izvestan, on postaje simulacija za aprilski rok. Onda nam junski rok ostaje čist i imamo potpune uslove da godinu završimo po planu“, istakao je Šarčević.

U našem zakonu ne postoji mogućnost polaganja ispita na daljinu pa će studenti ispite polagati na fakultetu, uz sve mere zaštite, kazao je resorni ministar.  Za one koji ove godine upisuju fakultet, prijemni ispit za sada ostaje kao što je i planirano, 22. juna.

Kada je reč o osnovcima i srednjoškolcima, on-line predavanja biće završena do kraja maja. Neće biti masovnog povratka u škole, već je plan da se one otvore u junu za polaganje male mature i popravljanje ocena, kazao je Šarčević.

„Nemamo potrebu da decu vraćamo u škole. Nema masovnog povratka u školu i učionice od 30 učenika i nastavnika, nema povratka u amfiteatre, te masovne opcije smo završili na jedan kvalitetan način – prebacivanjem celokupnog obrazovnog sistem na on-line nastavu“, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, završetkom on-line predavanja, završeno je 80 odsto posla, a ostaje manji deo – zaključivanje ocena, održavanje male mature i matura za srednjoškolce. .

Šarčević objašnjava da je popravljanje ocena i malu maturu moguće održati u školama, jer će se učenici u grupi od po pet ili šest raspoređivati po učionicama, nosiće zaštitu – maske i rukavice, a prostorije će se redovno dezinfikovati.

Ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, mala matura verovatno će se održati 17, 18. i 19. juna, uz moguća mala pomeranja.

Foto: Pexels.com

Vrtići u Srbiji počinju sa radom 11. maja, a ta odluka doneta je na zajedničkoj sednici Vlade Srbije na kojoj su prisustvovali predstavnici države, sindikata i lekari.

„Vrtići počinju sa radom 11. maja, s tim što ćemo pokušati da jaslene grupe dece krenu kasnije. Danas na sastanku smo dogovarali mere i protokole i direktori će dobiti jasna uputstva po kojima će morati da se radi. Sve će precizno biti definisano u četvrtak“, navela je predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata „Nezavisnost“ Suzana Lazarević.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...