SVE JE MANJE OGLASA ZA POSAO Najtraženiji IT stručnjaci, trgovci i mašinci

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

9.12.2020 13:52 Autor: Julijana Vincan 1

SVE JE MANJE OGLASA ZA POSAO Najtraženiji IT stručnjaci, trgovci i mašinci SVE JE MANJE OGLASA ZA POSAO Najtraženiji IT stručnjaci, trgovci i mašinci
Ukupan broj oglasa objavljenih na sajtu za zapošljavanje Poslovi Infostud, trenutno je 1977, od kojih se 80 odnosi na rad od kuće. U poslednjih... SVE JE MANJE OGLASA ZA POSAO Najtraženiji IT stručnjaci, trgovci i mašinci

Ukupan broj oglasa objavljenih na sajtu za zapošljavanje Poslovi Infostud, trenutno je 1977, od kojih se 80 odnosi na rad od kuće. U poslednjih sedam dana objavljeno 617 oglasa, od toga je 33 za rad od kuće.

Poredeći ove podatke koje Infostud dostavlja portalu Biznis.rs na nedeljnom nivou, primećujemo osetan pad potražnje za novim radnicima, iako je prethodne sedmice postavljeno nešto manje novih oglasa nego ove – 587, od kojih je 17 pozicija bilo moguće vršiti od kuće.

Žena na poslu
Foto: Unsplash.com

Najviše prilika za zaposlenje je u oblasti IT industrije, tačnije – 357.

Zanimljiv je oglas Naftne industrije Srbije (NIS), jedne od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi i jednog od najvećih poslodavaca u Srbiji, u kome se traži ekspert za bezbednost informacionih tehnologija, koji, kako je navedeno, ima napredna znanja u administraciji operativnih sistema Windows i Linux, ali i iskustva u radu sa security rešenjima (SIEM, DLP, PAM, Vulnerability Management, Antivirus, Mail Security).

Neophodna je visoka stručna sprema tehničkog usmerenja, kao i poznavanje računarskih mreža, mrežnih funkcija i odgovarajućih protokola (LAN/WAN, VLANs, OSI model, Proxy, WAF, FW, NGFW, HTTPS, VPN, IPSEC, rutiranje).

Iako je konkretan oglas ispisan na srpskom, neretko se traži i odlično poznavanje poznavanje engleskog, ili nekog drugog stranog jezika, kada je reč o oglasima koji dolaze iz IT preduzeća.

U sektoru trgovine i prodaje ukupno je istaknuto 299 oglasa na sajtu Poslovi Infostud. Često su traženi prodavci za rad na kasama, kao i komercijalisti, a interesantan je oglas trgovinske kompanije Gomex, čije je sedište u Zrenjaninu, ali su otvorena radna mesta za rad u više gradova, sela i varošica.

Tako se za rad u ovom preduzeću mogu javiti do 19. decembra svi zainteresovani za poziciju poslovođe maloprodajnog objekta. Za ovaj posao dovoljna je srednja stručna sprema, a poslodavac posebno ističe mogućnost profesionalnog razvoja i napredovanja. U sastavu ovog trgovinskog lanca posluje više od 180 maloprodajnih objekata.

Fabrika
Foto: Tanjug

Čak 196 oglasa za posao otvoreno je u oblasti mašinstva, a posebnu pažnju je privukao oglas kompanije Continental, koja je osnovana 1871. godine u Hanoveru, a spada u top tri dobavljača u automobilskoj industriji.

Ovo preduzeće je u Srbiji započelo izgradnju fabrike početkom 2012. godine, kao i proizvodnju cevi za ugradnju u komercijalna i industrijska vozila. Otvorena pozicija odnosi se za rad u Subotici, gde se traži projektni inženjer sa visokom stručnom spremom, gde prednost imaju mašinski, elektrotehnički ili fakulteti sličnih usmerenja.

Žene na poslu
Foto: Pexels.com

Najviše oglasa za posao, nakon ova tri sektora, imaju i oblasti ekonomije – 170 i elektrotehnike – 167. U ostalim je nešto manje otvorenih radnih mesta, što ne znači da baš vi nećete imati sreće i naći odgovarajući posao, čak i u uslovima korona krize. Srećno!

  • Stefan

    9.12.2020 #1 Author

    Pa dobro to se zaista najviše i traži

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...