Indijski konglomerat pokušava da povrati poverenje investitora

Adani grupa obezbedila tri milijarde dolara zajma

BerzaFirme u fokusuSvetU fokusu

1.3.2023 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Adani grupa obezbedila tri milijarde dolara zajma Adani grupa obezbedila tri milijarde dolara zajma
Indijska Adani Group obavestila je poverioce da je obezbedila zajam od tri milijarde dolara od državnog fonda. Kreditna linija iz fonda državnog bogatstva mogla... Adani grupa obezbedila tri milijarde dolara zajma

Indijska Adani Group obavestila je poverioce da je obezbedila zajam od tri milijarde dolara od državnog fonda. Kreditna linija iz fonda državnog bogatstva mogla bi da se uveća na pet milijardi dolara, navode neimenovani izvori.

Identitet državnog fonda nije otkriven, a prema navodima izvora agencije Reuters, upoznatog sa ovim pitanjem, reč je o fondu zemlje sa Bliskog istoka.

Vrednost akcija kompanija Adani grupe porasla je nakon objave vesti o kreditiranju. Akcije vodećeg ogranka konglomerata, Adani Enterprises, ojačale su za 14,7 odsto. Akcije Adani Total Gas porasle su za 4,9 odsto na tržištu u Mumbaju.

Vest o obezbeđivanju kredita došla je dan nakon što je Adani grupa obavestila vlasnike obveznica da će prevremeno otplatiti zajmove u iznosu od 690 do 790 miliona dolara do kraja marta. Idijska kompanija pokušava da ojača poverenje investitora nakon strmoglavog pada cena akcija i regulatornih istraga.

Sedam kompanija Adani grupe koje se nalaze na berzi izgubile su više od 140 milijardi dolara tržišne vrednosti posle optužbi za prevaru iznetim u nedavnom izveštaju američke investitorske firme za takozvani short selling, Hindenburg Research. U izveštaju je navedeno da je Adani grupa manipulisala akcijama i poreskim rajevima, kao i da je njen nivo duga zabrinjavajući.

Adani grupa na čijem čelu je milijarder Gautam Adani, nekada najbogatiji čovek Azije, kategorično je odbacila sve optužbe. Indijski bankarski i tržišni regulatori, kao i vlada, pokrenuli su istragu kako bi umirili zabrinute investitore. Adani je u februaru obavio razgovore sa vlasnicima obveznica, kojima je otkrio planove za refinansiranje u nekim od njenih jedinicia i prevremenu otplatu svih kredita na osnovu akcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...